Haiglad ja arstid jõudsid sammu kokkuleppele lähemale, kuid streik jätkub

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läbirääkimised haiglate liidu majas.
Läbirääkimised haiglate liidu majas. Foto: Toomas Huik.

Haiglate liidu ja arstide liidu esindajad jõudsid täna kollektiivlepingu projektis põhimõtteliselt kokkuleppele, haiglate liit lisas lepingusse viimasel hetkel ka residentide tasustamise punkti.

Haiglate liidu tegevjuht Urmas Sule ütles, et täna püüti kollektiivlepingu punktides jõuda nii kaugele, et oleks võimalik see edastada töötüli osapooltele.

«Kõik olulised töövõtjate nõudmised on selles lepingus kajastatud. Ainult palga osas ei suuda me kõiki nõudmisi täita tuleva aasta 1. jaanuarist, vaid soovitud palgatõus jaotub kahele aastale. Loodame, et pakutud lepe võimaldab streigi lõpetada ja patsientidele arstiabi andmise taastada,» ütles Sule.

«Oleme käinud läbi lepingu mitterahalise osa nii, et sellest saavad kõik üheselt aru,» ütles Sule. Lepingule lisati residentide tööaja arvestuse pikendamine alates 2013. aasta jaanuarist. Selle osas võtab vastutuse haiglate liit, sotsiaalminister ei ole selle osas otsust teinud.

Kollektiivlepe sätestab, et arst-residenti tasustatud tööaeg alates 1. jaanuarist 2013 on 40 tundi nädalas.

Läbirääkijad on ühisel seisukohal, millistele töötajate gruppidele ja millistele asutustele lepe laieneb ning kuidas käsitletakse koolituse ja tööaja arvestuse tingimusi. Samuti jõuti kokkuleppele, et arstide ja õdede töökoormuse normatiivide osas tehakse aasta lõpuks sotsiaalministeeriumile ühised ettepanekud.

Sule ütles Postimehele, et residentide tasustamise eest tuli vastutus võtta seetõttu, et saaks läbirääkimistega edasi minna.

Ta avaldas lootust, et sotsiaalministriga läbirääkimistes risk maandatakse.

Kollektiivleppe projektis on alates 1. jaanuarist arstide töötasu alammääraks 7,6 eurot tunnis ehk arvestuslikult 1276,8 eurot kuus, õdede, ämmaemandate ja tervishoiu tugispetsialistide alammääraks 4,2 eurot tunnis ehk 705,6 eurot kuus ning hooldustöötajatele 2,4 eurot tunnis ehk 403,2 eurot kuus, teatas haiglate liit. 

Alates 2014. aastast oleks arstide töötasu alammäär 8 eurot tunnis ehk arvestuslikult 1344 eurot kuus, õdede, ämmaemandate ja tervishoiu tugispetsialistide töötasu alammäär 4,5 eurot tunnis ehk 756 eurot kuus ning hooldustöötajate töötasu alammäär 2,6 eurot tunnis ehk 436,8 eurot kuus.

Haiglate liit saadab viimase versiooni kõigile osapooltele koos motivatsioonikirjaga ning jääb ootama osapoolte seisukohti.

Arstide liidu ja tervishoiutöötajate kutseliidu kommentaar:

Läbirääkimised katkesid kokkuleppele jõudmata. Kokkulepet, mis võimaldaks streigi lõpetada, ei sündinud. Ühisele arusaamisele jõuti ainult kollektiivlepingu vormilises küljes.

Arstidele ja õdedele kõige olulisem töökoormuste küsimus on lahendatud ainult ambulatoorses töös, kuid mitte haiglaravis.

Residentide täistööaja tasustamise kohta alates järgmise aasta 1. jaanuarist on olemas haiglate liidu lubadus, kuid sotsiaalminister seda kinnitanud ei ole.

Miinimumtunnitasude pakkumist, kus arstide liidu ja kutseliidu ettepanek jagati kahe aasta peale, ei ole tervishoiutöötajad vastu võtnud. Arstide liit ja kutseliit jäid oma esialgse ettepaneku juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles