Nohuga lapse võib õue mängima viia

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nohune laps.
Nohune laps. Foto: Liis Treimann

Sügiseti väitlevad vanemad lasteaiarühma koosolekutel selle üle, kas nohust last võib enne viimase nohupiisa langemist lasteaeda viia või siiski mitte. «Nohu ei teki mitte külmetusest, nagu arvatakse, vaid selle põhjuseks on viirus,» räägib Tallinna munitsipaalperearstikeskuse perearst Mare Kookmaa.

Arsti kinnitusel on nohu nakkav paar päeva enne avaldumist ja esimesel paaril päeval. «Nohu võib kesta kuni kaks nädalat, aga edaspidi ei ole see nakkav,» kinnitab perearst. Tema sõnul kuuleb ta vastuvõtule tulnud emade käest sageli, et lasteaedades ollakse pahased, kui nohune laps jälle rühma tuuakse. Ka helistab selliste muredega emasid sügisesel ajal talle peaaegu iga päev.

Palavikuga kodus kuni nädal

«Isegi kui ema on lapsega nädal aega kodus olnud ja teda ravinud, vaadatakse ta peale pahaselt,» toob perearst näite. Ka õpetajad lasteaias riidlevad vanematega, et nohust last ei tohi kollektiivi tuua.

«Vana nohu ei ole vaja karta, aga millegipärast meil Eestis seda kardetakse,» imestab Kookmaa. «Skandinaavias käiakse aga väikse nohu ja köhaga lasteaias.» Sageli pelgavad teiste laste vanemad just nn paksu nohu, kuid arsti sõnul muutub viiruslik nohu paari päevaga paksuks ja roheliseks ning see ei ole enam teistele nakkav.

Haigused on paratamatus

Samas toonitab arst, et kui nohuga kaasneb palavik, laps on loid ja pole aktiivne, peab teda ravima kodus. Tohtri sõnul mõjuvad nohule hästi auru inhalatsioonid ja ninaloputused meresoolaga või füsioloogilise lahusega. «Alla 2-aastasele lapsele ei sobi ninatilgad ja süsteemne ravi,» tuletab Kookmaa meelde.

Väikestel lastel soovitab arst tõsta peaalust kõrgemale, et tal oleks kergem hingata ning sekreet ei valguks kurku ega ajaks last köhima. Kui lapsel on nii nohu kui ka sellest tekkinud köha, tasuks ennekõike tegelda nohu ravimisega.

«Kui lapsel on väga tugev nohu, nina jookseb kogu aeg, on tal parem kodus olla, sest nohu segab teda ja ta on viril,» sõnab Kookmaa. Kodusoleku aeg võiks olla kuni nädal.

Kui perel isegi on võimalik nohune laps koju jätta, tuleks temaga doktor Mare Kookmaa sõnul kindlasti õues käia, sest seal on nina rohkem lahti ja lapse enesetunne on ka parem. «Paljud emad ütlevad, et nad ei julge last välja viia, sest tal tekib tuppa tulles nohu. Aga see ongi hea, sest nina läheb lahti ja sekreet tuleb ninast välja,» jagab arst vanematele näpunäiteid. Kui nohune laps on soojalt riides, võib temaga ka jaheda ilmaga väljas käia.

Arsti kinnitusel peab igati paika vanarahvatarkus, et nohu läheb ravides üle seitsme päevaga, ravimata möödub aga nädalaga.

Kuigi nuuskamine on nohu puhul väga oluline, pole perearsti sõnul võimalik anda vanematele ühtegi head nippi, kuidas seda väikestele lastele selgeks õpetada. «Eks see sõltub lapsest, aga mõni saab selle alles viie-kuueaastaselt selgeks,» tõdeb tohter.

Mõnikord paluvad emad, et arst annaks lasteaia jaoks tõendi, mis kinnitaks, et vana nohu pole nakkav. «Ma ei ole selle peale läinud, sest seda paberimajandust on niigi palju,» räägib Kookmaa. «Kui hakkame väljastama tõendeid selle kohta, et laps võib nohuga kollektiivis käia, suurendame enda töö hulka veelgi.»

Kookmaa tõdeb, et esimest korda lasteaeda läinud laps viirustest ei pääse. «On täiesti normaalne, kui lastel on lasteaia esimesel aastal viis kuni kümme haigestumist,» selgitab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles