Gripitee joomine ei sobi haiguse ennetamiseks

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gripitee Coldrex.
Gripitee Coldrex. Foto: Sille Annuk / Postimees

Tallinna kesklinnas tegutsev perearst Kai Soop räägib, et inimesed kipuvad gripiteesid valesti tarvitama – profülaktikaks sellised ravimid ei sobi.

Lastearsti taustaga Soopi hinnangul on gripiteed õigel kohal siis, kui käes on kõrge, üle 38,5-kraadine palavik, kurk on valus, kimbutab nohu või köha, mis ei lase magada. Esimese tunde peale, mis ütleb, et võin haigeks jääda, ei tohiks aga raviteed kohe jooma rutata.

«Ma ikka seletan inimestele, et joogi sees on paratsetamool, mida ei tohiks niisama võtta,» põhjendab Tõnismäe valveapteegi farmatseut Lauri Baar. «Isegi kui nad ostavad seda ravimise eesmärgil, ütlen neile ajavahemiku, mille jooksul ravimit võtta võib. Gripitee võib ju maksa kahjustada, kui seda liiga palju juua,» tuletab apteeker meelde.

Baari hinnangul ostetakse külmetusravimitest peamiselt just raviteesid, aga ka köhasiirupit ja nohutablette. Nohu vastu kasutatakse palju ka pihusteid.

Lastele ja rasedatele on looduslikud preparaadid, teistele saab soovitada ka keemilisi preparaate, mis on Baari sõnul looduslikest mõnikord siiski märksa tõhusamad.

Apteekrite sõnul püüavad nad inimesi siiski teatud määral rohkem looduslike toodete poole suunata, sest mõne keemilise preparaadi toime­aine võib pikal kasutamisel tekitada kõrvalmõjusid, näiteks nohuravimite puhul kuivatada nina limaskesta.

Perearst Kai Soop peab oluliseks süüa vitamiine. «Praegu sööge lihtsalt õunu ja muid vitamiine pole vajagi,» lisab ta. «Kui väike viirus on käes, tarbige lihtsalt palju vedelikku, mis viib viirusetoksiini organismist välja.» Lisaks soovitab ta liikuda värskes õhus, magada öösiti lahtise aknaga, vältida suuremaid kogunemisi  ning hoida distantsi köhivate inimestega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles