Streigi viljad: onkoloogia osakond jättis suurtes valudes naise ukse taha

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1. oktoober 2012 algas tollane tervishoiutöötajate streik.
1. oktoober 2012 algas tollane tervishoiutöötajate streik. Foto: Sille Annuk

Murest murtud mees pöördus Postimehe toimetusse, kui tema kodus suurtes valudes vaevlevale ja eelmisel aastal vähioperatsiooni üle elanud abikaasale öeldi Mustamäe haigla onkoloogia osakonnas, et teda ei saa enne novembrikuud vastu võtta.

«Minu vähihaige abikaasa pöördus eile Mustamäe haiglasse, kuna tal on mitu nädalat kestnud suured valud ja need lähevad iga päevaga aina hullemaks. Naine pakkus, et võib-olla mõjuvad vähiravimid halvasti tema maole, kuid arstiõde ütles lahkelt, et need rohud, mida ta iga päev sööb, ei tohiks maole mõjuda,» rääkis mures mees ja jätkas: «Seejärel ütles medõde, et vastuvõttu me teile ikkagi teha ei saa, sest ümberringi on streik ja mingeid uuringuid me teha ka ei saa, sest kõik streigivad. See jääb ikkagi novembrisse, kus teil juba on aeg pandud.»

«Ta oli eile nii šokis, et nuttis kogu õhtu. Midagi ta teha ei saa, oli lihtsalt terve öö otsa üleval ja nuttis, sest tal on rindkeres nii valus. Nüüd ta on juba kaks nädalat ainult valuvaigisteid söönud. Hirm on ju ka, kuna aasta tagasi oli alles lõikus. Meil on kodus kaheaastane laps ja see on paha seis,» rääkis mees edasi.

Põhja-Eesti regionaalhaigla onkoloogia- ja hematoloogiakliiniku juhataja dr Vahur Valvere kommenteeris: «Põhimõtteliselt enne streigi lõppu ei panda uusi haigeid järjekorda. Kui tal on valud tekkinud või muid probleeme, siis ta võib EMOsse pöörduda. Seal vaatab teda valveonkoloog.»

Kuigi vähiarstid ei streigi, kehtib dr Valvere sõnul kokkulepe, et uusi haigeid ei panda enne streigi lõppu ka ametlikku plaanilisse järjekorda. Kõik erakorralised haiged peaksid seega tulema läbi EMO.

«See on ainus soovitus praegu. Tähendab, nii ta on, kui ei suudeta probleeme lahendada,» lisas arst. Valvere täpsustas, et kõik uuringud onkoloogias toimuvad ning arst annab uue vastuvõtuaja streigist sõltumata. «Aga kui haiged pöörduvad ametlikult registratuuri, siis on selline korraldus küll antud, sest meil ei ole praegu väga aus neid väljast helistavaid inimesi kirja panna.»

Vähihaige naise abikaasa selgitas, et kuna naisel lõigati eelmine aasta rinnavähk ära, on ta praegu riskigrupis. Kaks nädalat tagasi tekkinud terviseprobleemid viitasid alguses gripile, mistõttu pöördus ta esmalt perearsti poole.

Perearst tegi naisele vajalikud uuringud ja röntgeni ning ütles, et tema kopsud on terved. Seetõttu soovitas perearst tal viivitamatult minna oma raviarsti juurde kontrolli.

«Mina olin ka täna hommikul nii šokis ja mõtlesin, et püha müristus, kas tõesti enam abi ei saa, sest olukord on väga äkiline. Igal pool on öeldud, et aitame rasedaid ja vähihaiged ja lapsi, aga tegelikult see nii ei ole. Me oleme nagu üks pere ja kui üks pereliige ütleb, et mina tahan rohkem saada, siis kelle arvelt see ära võetakse,» kirjeldas mees oma tundeid.

Sotsiaalministeerium annab teada, et kui kuni 18-aastaseid lapsi, rasedaid, onkoloogilist ja hematoloogilist ravi saavaid patsiente ei võeta lubatud korras vastu, tuleb sellest koheselt teavitada vastava haigla juhtkonda või terviseametit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles