Maovähendusoperatsioon võib südamele ravimitest kasulikum olla

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülekaalulisus. Illustreeriv pilt.
Ülekaalulisus. Illustreeriv pilt. Foto: Panther Media / Scanpix

Ameerikas läbiviidud uuring näitab, et kaalu langetamise kliinilised lõikused, nagu maovähendusoperatsioon, vähendavad südamehaiguste riski tihti rohkem kui ravimid ning võivad päästa elu.

«Üle poole uuringus osalenud 20 000 patsiendist, kes oli kõrgvererõhu, diabeedi või kõrge kolesterooli taseme tõttu infarkti, südamepuudulikkuse või insuldi riskigrupis, näitas pärast kaalu alandavat operatsiooni märkimisväärselt paremaid tervisenäitajaid,» kommenteeris teadlastegruppi juhtinud Ohio Clevelandi kliiniku teadlane Amanda Vest.

«Riskifaktorite vähenemine on muljetavaldav. Varem pole ükski diabeediravim ega kaalulangetamise vorm andnud selliseid tulemusi,» kirjutasid autorid töös. Eriti oluline on kliiniline sekkumine teadlaste sõnul südame-veresoonkonna probleemidega inimeste jaoks, kelle puhul võib tegemist olla elu ja surma küsimusega, vahendab bloomberg.com.

Maovähendusoperatsioon ise on samuti ohtlik ning võib lõppeda fataalselt. Tüsistused võivad tekitada sisemise verejooksu, infektsiooni haavas ja sapikivid. Maovähendusoperatsiooni lubatakse vaid neile inimestele, kes on vähemalt 45 kg üle oma normaalkaalu.

WHO andmetel sureb igal aastal vähemalt 2,8 miljonit täiskasvanut ülekaalulisusest tingitud tervisehädadesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles