Tervishoiutöötajate streik jätkub roteeruva skeemi alusel

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsuse tervisepoliitikat mõjutas arstide streik, mis sundis prioriteete  ümber muutma
Valitsuse tervisepoliitikat mõjutas arstide streik, mis sundis prioriteete ümber muutma Foto: Elmo Riig / Sakala

Tervishoiutöötajate streik jätkub alates esmaspäevast roteeruva skeemi alusel nii ambulatoorses süsteemis kui statsionaaris erinevates haiglates. Streikivad erialad ja kliinikud vahelduvad.

Eelmisel nädalal toimunud läbirääkimistel tervishoiutöötajate ja haiglajuhtide vahel lepingut ei sõlmitud.

Eesti Arstide Liidu (EAL) ja Eesti Tervishoiutöötajate Kutseliidu (ETK) väitel pole põhjuseks mitte ületamatu kuristik poolte seisukohtade vahel, vaid eelkõige sotsiaalministri suutmatus anda kindlaid lubadusi, tagamaks vajaliku raha eraldamist haigekassa ja riigi eelarvetest.

Tervishoiutöötajate sõnul on haigekassa jaotamata kasum kogutud, kuid kasutamata on jäetud ravikindlustusmaks. Lisaks sellele on haigekassal reservid hädaolukordadeks, mis peavad jääma puutumata. Paradoksaalsel kombel on haigekassa nõukogu pea igal koosolekul mitte suurendanud, vaid vähendanud summat, mis järgmisel aastal jaotamata kasumist kasutusele võetakse, teatavad EAL ja ETK.

«Esialgu pakkus juhatus selleks summaks 22 miljonit eurot, seejärel vähendas nõukogu seda rahandusministri nõudmisel 14 miljonini ja eelmisel reedel 9 miljonini. Seega parandatakse jätkuvalt tervishoiu rahastamise arvel riigieelarve tasakaalu,» seisab mõlema ühenduse ühisavalduses.

Streik jätkub alates esmaspäevast roteeruva skeemi alusel nii ambulatoorses süsteemis kui statsionaaris Põhja-Eesti Regionaalhaiglas, Lääne-Tallinna Keskhaiglas, Ida-Tallinna Keskhaiglas, Tartu Ülikooli Kliinikumis, Pärnu, Narva, Kuressaare ja Viljandi haiglas. Streikivad erialad ja kliinikud vahelduvad. Põlva haiglas toimub 23.-25. oktoobril toetusstreik.

Töötavad erakorralise meditsiini osakonnad ja patsientidele antakse vältimatut arstiabi, plaanilist arstiabi osutatakse täies mahus kuni 18-aastastele lastele, rasedatele ja onkoloogilist ravi saavatele patsientidele. Täpset infot ärajäävate vastuvõttude ja haiglaravi kohta annavad haiglad nii vahetult patsientidele kui kodulehtedel.

Streigi peatamiseks on EALi ja ETK väitel vaja:

  • valitsuse garantiid, et arst-residentidele hakatakse täistööaja eest tasu maksma alates 1.jaanuarist 2013.a ja palgatõus tagatakse ka kõigile riigieelarvest rahastatavatele tervishoiutöötajatele;
  • haigekassa nõukogu otsust, mis võimaldab vähendada töökoormust haigla statsionaaris;
  • neil tingimustel põhinevat kollektiivlepingut haiglate liiduga.

«Pall on praegu väga selgelt valitsuse käes, kuid küsimus ei ole selles, kes võidab ja kes kaotab, vaid selles, mis palliplatsist tulevikus üldse alles jääb,» ütles Märt Põlluveer nooremarstide ühendusest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles