Ilves: ELi ja USA kodanikud väärivad tervishoius e-hüpet

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves
President Toomas Hendrik Ilves Foto: Eleri Lõhmus / Valgamaalane

President Toomas Hendrik Ilves osales Bostonis Euroopa Liidu ja USA e-tervise tippüritusel, otsides oma esinemises vastust küsimusele, milline võiks olla ELi-USA koostöö kaasaegses ja paljuski infotehnoloogial põhinevas meditsiinikorralduses.

Ilves astus üritusel nimega «2012 Transatlantic Health IT/eHealth Cooperation Assembly» avakõnelejana üles Euroopa Komisjon kutsel. Komisjoni presidendi José Manuel Barroso ettepanekul poolteist aastat Euroopa Liidu e-tervise töörühma juhtinud Ilves pidas oluliseks keskendumist kodanikule – patsiendile kui kliendile.

«Me anname talle ligipääsu tema terviseandmetele, õpetame teda seda infot kasutama ja motiveerime võtma vastutust enda tervise eest,» ütles Eesti riigipea.

Ta tõi näite pangandusest: kümme aastat tagasi käisid Eesti inimesed pangakontoris, kus teller tegi nende eest tehingud, kuid nüüd on enamus meist ise telleri rollis.

«Miks ei võiks kodanik ka tervise valdkonnas teha samasugust e-hüpet? Oma terviseandmete valdajad ja kasutajad peaksid olema ennekõike kodanikud, mitte arstid või valitsused,» rääkis Ilves. «Tervisekorraldus on ala, kus me oleme infotehnoloogia kasutamisega kaasaegsetest võimalustest ligi 10 aastat maas, kuigi ainuüksi demograafilised arengud mõlemal pool Atlandi ookeani peaksid meid julgustama olema innovaatilised.»

EL ja USA on aastaid teinud koostööd e-tervise edendamisel, vastastikuse mõistmise memorandum selles vallas sõlmiti detsembris 2010.

Eesti riigipea meenutas, et Euroopa Liidus ja Ameerika Ühendriikides on kodanikel piisav usalduskultuur riigi ja riiklike institutsioonide vastu, mistõttu on siin ka lihtsam rajada riike katvaid ja ületavaid IT-le toetuvaid tervishoiuteenuseid. «Me ei suuda alati võistelda Aasia tootjatega tehnoloogia valdkonnas, küll aga täisteenuse pakkumises, kus lisaks seadmetele on juures linkimise võimalus erinevate tervishoiu andmekogudega,» ütles ta.

Tehnilised lahendused selleks on olemas, kinnitas president Ilves, kelle sõnul on lisaks valitsuste tegutsemisele oluline inimeste harimine.

«Me räägime fundamentaalsest mõtteviisi muutusest. Peaksime alustama väikeste sammudega,» ütles ta.

Presidendi hinnangul on esinemine kõrgetasemelistel tulevikuteemalistel konverentsidel, kus arutatakse valdavalt julgeoleku, e-riigi, küberturvalisuse, Atlandi-üleste suhete ja Euroopa tuleviku teemadel, suurepärane võimalus rääkida Eesti lugu ning esindada Eesti huve. See on Eesti nähtavamaks ja tugevamaks muutmise poliitika, rõhutas riigipea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles