Eestis pole D-vitamiini sisaldust toidulisandites uuritud

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti apteekides müüdavaid D-vitamiine pole seni kontrollitud.
Eesti apteekides müüdavaid D-vitamiine pole seni kontrollitud. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Eelmisel nädalal lahvatas Soomes skandaal, kui selgus, et D-vitamiini on paljudes toidulisandites lubatust märksa vähem. Eesti  ametiasutuste kinnitusel Soome lahe lõunakaldal vastavaid uuringuid tehtud ei ole.

Veterinaar- ja toiduametist öeldi, et nad on teadlik Ida-Soome ülikooli uuringust. «Soome Toiduohutusamet (EVIRA) tegeleb hetkel juhtumi uurimisega, et selgitada välja, kas analüüsi tulemused on usaldusväärsed. Ning kui selgub, et teatud toodete D-vitamiini sisaldus on väiksem, kui märgistusel näidatud, siis peab Evira sellest teavitama teisi Euroopa Liikmesriike (sh Eestit),» ütles  toiduosakonna juhataja Heneli Lamp. Ta lisas, et amet ei ole järelevalve käigus vitamiinide sisaldust toidulisandites määranud.

Ravimiameti juhi Ott Laiuse sõnul on  Eestis hetkel apteekides vabalt müüdavad D-vitamiini preparaadid toidulisandid. Arstid kasutavad vajadusel suuremas annuses D-vitamiini sisaldavat preparaati, millel ei ole küll Eestis müügiluba, aga mida kasutatakse arstide eritaotluse alusel. Seda preparaati saab apteegist ainult retsepti alusel. «Ravimiamet ei ole toidulisandite D-vitamiini sisaldust kontrollinud,» kinnitas Laius.

Soome toiduohutuse amet Evira hakkas kontrollima Ida-Soome Ülikooli avastust, et paljudes müüdavates D-vitamiini lisandites on «päikesevitamiini» reklaamitust palju vähem.

Ülikooli teadlased uurisid kokku 26 D-vitamiini lisandit ja neist vaid üheksas oli vitamiini pakendil lubatud hulgal. Osa ei sisaldanud vitamiini üldse.

Uurijad avastasid, et vitamiinilisandi müügihinnal polnud mingit seost toote kvaliteediga. Apteekidest ostetud toidulisandid ei olnud usaldusväärsemad kui toidukauplustes müüdavad.

Evira teatas, et analüüsib uuringu tulemusi ja kutsus ettevõtteid eemaldama kahtlasi tooteid müügist seniks, kuni valmistaja jagab lisandite koostise kohta õiget infot.

Uurimuse kohaselt ei sisalda piisavalt D-vitamiini Dee-Tabs, apelsinimaitseline SanaSol, maasika-vaarikamaitseline Rainbow D-vitamiin, maasika-vaarikamaitseline D-max, Hyvän olon D-vitamiin, Pirkka d3 vitamiin, lagritsamaitseline Musta Aurinko, Vitatabs D25, Force vitamin D125, Mega d3 125, D Lux 3000 ja rasedatele mõeldud D Lux.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles