Oliiviõli tervislikkusest ja südamehaigusi ennetavast mõjust on räägitud aastaid, kuid siiani pole olnud selgust, millised ühendid oliiviõli koostises on selle ülimalt positiivse mõju põhjustajaks.
Oliiviõli tervislikkuse saladus sai lahendatud
Portugali teadlased leidsid, et nime DHPEA-EDA kandev antioksüdant kaitseb punaseid vereliblesid tõhusamalt kui ükski teine oliiviõli koostises olev aine, vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal
Physorgi.
«See leid loob teadusliku aluse regulaarselt oliiviõli tarbivate inimeste hea tervise seletamiseks,» ütles Fatima Paiva-Martins Porto ülikoolist.
Südamehaiguste teket soodustavad vabad radikaalid, mis on paardumata elektroniga aatomid, molekulid või ioonid. See paardumata elektron on väga reaktiivne ning seetõttu võivad reaktiivsed hapnikuradikaalid kahjustada valke, süsivesikuid, DNAd ja lipiide.
Teadlased võrdlesid erinevate vabu radikaale neutraliseerivate ühendite mõju punastele verelibledele, mida oli kahjustanud vabu radikaale tekitav kemikaal. DHPEA-EDA osutus kõige tõhusamaks isegi madalatel kontsentratsioonidel, kirjutasid teadlased ajakirjas Molecular Nutrition & Food Research ilmunud artiklis.
Oliiviõli suurem tervislikkus võrreldes teiste toiduõlidega tuleb sellest, et DHPEA-EDA moodustab umbes poole oliiviõli antioksüdantide koguhulgast.
Paiva-Martins usub, et avastus sillutab teed funktsionaalsete toiduõlide loomisele, mille eesmärgiks on südamehaiguste tekkeriski vähendamine.