Soomes hakatakse uuesti uurima D-vitamiine

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Ida-Soome Ülikool hakkab taas uurima toimeaine sisaldust D-vitamiinides. Ülikooli eelmine uuring tekitas palju poleemikat ning mõned tootjad püüavad kummutada ülikooli väiteid, nagu poleks preparaatides piisavalt toimeainet.

Ülikooli teadlased uurivad taas apteekides, supermarketites ja veebipoodides müüdavaid preparaate, et kontrollida eelmise testi tulemusi, kirjutab YLE.

D-vitamiine uuritakse sama meetodid järgi nagu eelmise testi ajal. Sarnaseid uuringud viiakse samal ajal läbi ka sõltumatutes laborites. Professori  Tomi-Pekka Tuomaineni sõnul selguvad testide tulemused paari nädala jooksul.

Tuomainen ütles, et ülikooli mõõtmised olid piisavalt täpsed, et kindlaks teha vitamiinide kogust, kuid preparaatide eelnev töötlus võib tulemust mõjutada. Professor on üllatunud, et mõned ülikoolis saadud tulemused vastavad tootjate andmetele, samas kui teised lahknesid.

Mõned tootjad on pakkunud ülikoolile oma andmeid vitamiinide sisalduse kohta. «Seal oli erinevus tulemustes. Suurim vahe tootja ja ülikooli uuringu vahel oli 30 protsenti,» ütles professor. Toimeeaine sisaldus võib sõltuda ka vitamiini säilitustingimustest ja hoiuajast.

Teadurid kurdavad, et ülikooli uurimuses kasutatud analüüsimeetodi erinevus võrreldes tööstuses kasutatud akrediteeritud meetoditega ei ole tulnud uudistes piisavalt selgelt esile, seisab Ida-Soome Ülikooli kodulehel avaldatud teates. Analüüsid tehti kromatograafilise HPLC-meetodiga, kasutades elektrokeemilist detekteerimist.

«Meie analüüsid tehti taustainfo saamiseks teadustöö jaoks. Tulemustega ei ole plaanis  kahtluse alla seada ametlikke analüüsitunnistusi. Osade toodete puhul annab meie meetod samad tulemused kui akrediteeritud laborite meetodid, aga mitte kõigi puhul.,» rääkis biokeemi Tarja Nurmi. Ta lisas, et erinevuste põhjust uuritakse.

Ülikoolis analüüsiti vaid väikest, juhuslikult valitud osa turul olevatest D-vitamiinitoodetest ja proovid olid vaid ühe partii ühest pakendist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles