Ainult meestel testitud ravimid on naistele kahjulikud

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peavalu
Peavalu Foto: SCANPIX

Mitmed teadusuuringud kinnitavad, et laiatarbe ravimid nagu valuvaigistid või antidepressandid kahjustavad naiste tervist, kuna neid on testitud ainult meeste peal.

Suurbritannias, Hollandis ja Uus-Meremaal tehtud uuringute tulemused kattuvad ja näitavad üheselt, et mitmed laiatarbe ravimid mõjuvad naise organismile hoopis halvemini kui mehe omale, vahendab news.com.au.

Paljud südamerohud ja valuvaigistid, mida kasutavad rohkem naised, pole naiste peal kunagi testitud. Samuti pole teatud ravimeid enne poeletile jõudmist testitud rasedate naiste peal.

Selle asemel on katsealusteks olnud mehed, kelle peal ravimi ohutust prooviti. Põhjuseks võib olla asjaolu, et meestel ei ole igakuist kõikuvat hormonaaltsüklit, mis testide tulemusi võiks mõjutada. Nii on mehed lihtsamad katsealused.

Lihtsamate testide abil saavad firmad oma ravimi ka kiiremini turule müüki panna.

Viimase Hollandi uuringu järgi kannatavad naised meestest neli korda suurema tõenäosusega vererõhuravimi diureticu manustamisel kõrvalmõjusid. Rotterdami Meditsiinikeskus analüüsis kokku 7000 patsient, kes tunnistasid, et sattusid haiglasse ravimi vastureaktsiooni tõttu. Tulemused näitasid, et rasedatel, kes tarvitavad antidepressante, on kõrge risk haigestuda surmavasse kõrgvererõhutõppe.

37-aastast inglannat Janice Price’i on kaks aastat vaevanud raske dilemma. Ta kannatab juba aastaid depressiooni käes, kuid tahab nüüd last saada. Ravimi kõrvalmõjude tõttu ei julge naine aga rasestuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles