Alkoholsõltuvus on ajuhaigus, mida saab ravida

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viin.
Viin. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Tänasel kesknärvisüsteemi päeval räägitakse Kumus alkoholisõltuvusest, mille all kannatab maailmas 140 miljonit inimest, neist vähem kui 10 protsenti saab ravi.

«Kuna sõltuvusest räägitakse Eestis vähe ja ravivõimalused on kasinad, siis sageli patsiendid ja nende lähedased ei teagi, et sõltuvuse ravi on võimalik,» rääkis Tervise Arengu Instituudi direktor Maris Jesse.

Kumus toimuva konverentsi üks eesmärke on tema sõnul teadvustada, et alkoholsõltuvuse puhul ei ole tegemist inimliku nõrkuse või käitumusliku hälbega, vaid rahvusvahelisse haiguste klassifikatsiooni kuuluva haigusega.

«Ühiskonnas vajab kindlasti kinnistamist fakt, et alkoholsõltuvust saab ravida ja selleks on Eestis veel palju ära teha. Kulud on meil nagunii – praegu ei maksa riik sõltuvusravi eest, kuid maksame avalikust rahakotist kinni sõltlaste muude haiguste ja vigastuste ravi. Lähedaste mured jäävad lähedaste kanda ja rahalist mõõdet neile ei saa anda. Alkoholsõltlastele ravi pakkumine aitab palju rohkemaid kui vaid seda üht inimest,» rääkis Jesse.

Jesse sõnul peab ravivõimaluste laiendamine olema üks osa riigi kõikehõlmavast alkoholipoliitikast, kõrvuti alkoholi hinnapoliitika, turunduse reguleerimise ja muude tegevustega. 

«Eesti on alkoholi tarbimise poolest Euroopas esirinnas,» ütles konverentsi peaettekandja, Toronto Ülikooli professor Jürgen Rehm. «Seetõttu on ka alkoholsõltuvuse levi Eestis Euroopa Liidu keskmisest kindlalt kõrgemal. Samas teame, et suurem osa alkoholiga seotud suremusest ja haigustest on tingitud just sõltuvusest, mida saab ja tuleb ravida.»

«Alkoholsõltuvus on väga stigmatiseeritud haigus, seetõttu on ka huvi alkoholiprobleemidega tegeleda Eestis siiani tagasihoidlik olnud,» ütles konverentsi üks korraldajaid, Lundbeck Eesti juhatuse liige Kadri Pops.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles