Kuus nippi, kuidas öösel paremini magada

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nädalalõpul kaua magamine ei kompenseeri une puudujääki
Nädalalõpul kaua magamine ei kompenseeri une puudujääki Foto: SCANPIX

Guru Karina Stewart kirjutas väljaandes The Telegraph, milliste meetmetega oma öist und parandada.

1. Magamise keskkond

Enne uinumist tuleks kindlaks teha, et magamistuba on tõeliselt vaikne, toatemperatuur paras ning valgustus minimaalne. Magamist võivad häirida isegi pisiasjad, näiteks digitaalse äratuskella valgus.

2. Und soodustav tee

Enne magamajäämist ei tohiks kaks tundi midagi süüa, mõistagi tuleb vältida ka kohvi ja alkoholi tarbimist. Parema une nimel tuleks tund aega enne voodisse minekut juua kummeli- või mooruspuuteed, mis mõjuvad rahustavalt ning on ühtlasi kasulikud veresuhkrule. Padjale võib piserdada ka lavendli või sidruniõli tilkasid.

3. Aktiivne eluviis

Püüa end aktiivselt treenida, sest see mõjub positiivselt une kvaliteedile ning aitab stressiga paremini toime tulla. Hea une saavutamiseks piisab nädalas kolm korda tund aega trenni teha. Kuid treeni mõõdukalt, hinga rahulikult ning venita põhjalikult.

4. Joogapoos

Enne uinumist soovitab Stewart proovida kindlat joogapoosi, mis mõjub rahustavalt. Istu voodile, kummarda ettepoole jalgade kohale ning proovi puudutada oma pahkluid. Venita võimalikult palju ning püsi poosis viis minutit, säilita sügav hingamine. Selline venitusharjutus on Stewarti hinnangul lõdvestav.

5. Lülita end välja

Sülearvuti kasutamine või teleri vaatamine vahetult enne magamajäämist võib rikkuda unetsüklit. Ekraanide valgus aktiviseerib ajus mõtettegevuse ning uinuda on raskem. Seetõttu väldi neid tegevusi.

6. Tagasi magama

Kui ärkad öösel üles, püüa end sellest mitte segada lasta. Paljud inimesed ärkavad öösel üles ning mõtlevad, et peavad enne homset rasket päeva välja puhkama. Ent muremõtted ei aita. Seevastu hinga sügavalt, valmista endale taimeteed ning loe midagi rahustavat. Õigepea vajud tagasi unne.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles