Laste seas levib molluski­epideemia

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kehalise kontakti või esemete kaudu leviva nakkusliku molluski viirus tuleb välja ravida, kuigi mollusk ise taandub 6–9 kuu jooksul ka ravimata.
Kehalise kontakti või esemete kaudu leviva nakkusliku molluski viirus tuleb välja ravida, kuigi mollusk ise taandub 6–9 kuu jooksul ka ravimata. Foto: Repro

Lapse kehalt pisikesi punnikesi leides võib kahtlustada keeruliselt ravitavaid molluskeid.

«Mollusk levib praegu meeletult, võiksime täiesti rääkida epideemiast,» räägib Vitaclinika dermatoveneroloog Ene Mäestu. «Meile saabub iga päev mõni molluskiga patsient, paljud väikesed lapsed põevad selle läbi.»

Mollusk on healoomuline viirushaigus, millel puuduvad rasked tüsistused. Arsti sõnul võib molluskit võrrelda soolatüükaga.

Tihti kratsivad lapsed molluski katki ja nii kandub see sõrmedega või mänguasjadega edasi, kas endale või teistele. «Lastel on mängides tihedam kontakt, samuti on nende nahk õrnem, nagu ka immuunsüsteem,» lisab Mäestu. Haiguse levikukohtadeks on ka ujumisbasseinid, kus nakkus kandub edasi abivahendite või käteräti kaudu. Mollusk on üks väheseid haigusi, mille võib samuti saada tualetis prill-laualt.

Täiskasvanutel esineb molluskit harva, tavaliselt suguelundite piirkonnas, kus on õrnem nahk. Rohke lööve näol või kehal võib viidata immuunpuudulikkusele.

Molluskit saab ravida üheksa erineva ravimeetodiga. «Tahaksingi rõhutada, et tegelikult pole molluski ravimiseks ühtegi ainuõiget ja efektiivset meetodit,» nendib arst.

Palju kasutatakse molluski ravimiseks külmutamist vedela lämmastikuga, ent see pole efektiivne, kui sõlmed on suured ja lööve on kestnud kaua. Samuti on see meetod valulik. «Molluski sõlmekesi võib lapsel olla mitukümmend ja seesugune protseduur on piinarikas,» selgitab dermatoveneroloog. «Lapsevanemad ütlevad, et kuigi käisime kaks korda külmutamas, midagi ära ikka ei kadunud. Protseduuri tehakse ikkagi tunde järgi ja on võimalus, et seda tehti liiga nõrgalt, sest tugeval külmutamisel võib tüsistusena tekkida armike.»

Suuremad molluskid tuleks pealt avada ja tühjaks pigistada, kuid sellega saavad arsti sõnul hakkama vaid üksikud vanemad. «Nad ütlevad, et igal õhtul teeme natuke, kuigi see on ju valus,» kommenteerib Mäestu ja soovitab molluskeid joodiga määrida. «Jood üksinda aga ei aita, mollusk peaks siiski olema pealt avatud,» lisab ta.

Molluskeid saab ravida ka laseriga. «Paljud tulevad suure lootusega,» ütleb doktor. «Laser kõlab moodsalt, aga on tegelikult valus – nagu kuum triikraud. Teeme isegi täiskasvanutele protseduure valuvaigistava süstiga,» lisab ta. «See on keeruline ja kallis protseduur.»

Molluskit võib eemaldada ka kirurgiliselt. Samas võib arsti sõnul ka lihtsalt istuda ja oodata, sest ükskord paraneb mollusk ise ära, see võib aga aega võtta kaks kuni neli aastat.

Mõnikord molluskid sügelevad. «Siis võib lisanduda mädapõletik, mida on näha punetuse järgi. Kõige lihtsam on lisada briljantrohelist,» soovitab Mäestu. Lasteaeda pole sellist last arsti arvates tegelikult õige viia, kuna ta võib viirust edasi levitada. «Mitmed lasteaiad ütlevad, et nad ei võta molluskiga last vastu,» märgib arst. «Ametlikult on siiski lubatud laps kollektiivi viia, kui haiguskolle on plaastriga kaetud,» selgitab doktor.

«Meil on plaan hakata maale tooma üht ravimit, mis oleks laste jaoks võib-olla lahendus,» lisab ta. «Oleme saanud lastevanematelt tagasisidet, et just selle ravimiga said nad molluskist lahti ning see polnud valus. Ehk saaks lahenduse, ei taha ju lapsi piinata.»

Nakkuslik mollusk

•    Nakkuslikke molluskeid põhjustab viirus, mis tungib naharakkudesse, häirub rakkude normaalne kasvamine – tagajärjeks ongi omapäraste molluskite teke.

•    Nakatumine toimub kas otsese kontakti teel või nakatatud esemete, ka nahavigastuste kaudu.

•    Nakkuse saamise ja selle avaldumise vaheline aeg kestab kahest nädalast kuue kuuni.

•    Klassikalisel juhul tekivad nahale pärlmuttervalged, lihavärvi või kollased, läikivad, poolkerajad, kindlapiirilised sõlmekesed, mis on valutud ega põhjusta vaevusi.

•    Sõlmekesed suurenevad aeglaselt oma mõõtmetelt, omandades 6–12 nädalaga 5–10 mm läbimõõdu, nende keskossa tekib nabajas sissetõmme. Üksikult paiknedes võib nende läbimõõt olla suurem kui 1 cm.

•    Nakkuslik mollusk paraneb ise, kuid nakkusohu tõttu tuleb seda siiski ravida. Ravimata jätmisel võib viirus organismi püsima jääda aastateks, põhjustades üha uute sõlmekeste teket, mis taanduvad enamasti 6–9 kuu vältel – kogu selle aja vältel on inimene nakkusohtlik.

Allikas: inimene.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles