Riik hakkab rotaviiruse vaktsineerimise eest maksma miljon eurot aastas

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arst
Arst Foto: Liis Treimann

Sotsiaalministeerium hakkab 2014. aasta teisest poolest tasuma rotaviirus-infektsiooni vastase vaktsiini eest.

Ministeeriumi eelduse kohaselt kulub riigil vaktsiini hüvitamiseks umbes miljon eurot aastas.

Eesti immunoprofülaktika ekspertkomisjon tegi sotsiaalministeeriumile ettepaneku lisada rotaviirus-infektsiooni vastane vaktsiin riiklikku immuniseerimiskavasse septembrikuus. «Selles osas läheb kõik samamoodi edasi, et immuniseerimiskava täitmist rahastatakse riigieelarvest sotsiaalministeeriumi kaudu,» kommenteeris sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Helena Nõmmik.

Terviseameti andmetel on sel aastal oktoobrikuu seisuga registreeritud  840 haiguse juhtu. 2006. – 2010. aastal registreeriti Eestis 1000–1500 haigusjuhtu aastas ehk 75–112 juhtu 100 000 elaniku kohta. Haiglaravi vajab 75–91protsenti haigestunud lastest.

Rotaviirusenteriit on viiruslik soolenakkus, mille tekitajaks on rotaviirus. Haiguse esineb rohkem talvel ja kevadel. Rotaviirusnakkus on väga kergesti leviv ja on maailmas kõige sagedamini esinev laste soolenakkus – üks kolmandik alla viie aasta vanuste laste kõhulahtisuse juhtudest on põhjustatud rotaviiruste poolt. Haigestumine on suurim 6–24 kuu vanuses.

Rotaviirused levivad fekaal-oraalsel teel ja osalt piisknakkusena – kõige sagedamini haige väljaheitega saastunud käte, toidu või vee vahendusel. Haiglas võivad rotaviirused levida väikelaste mähkmete kaudu. Viiruste eritumine väljaheitega algab enne haigusnähtude ilmumist ja kestab 10 – 21 päeva alates haiguse algusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles