Tuhanded kurjategijad maksavad ravikulusid kinni

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks

Viie aasta jooksul on haigekassa usinalt kasutanud võimalust ning nõudnud  kurjategijatelt välja nende ohvrite ravikulud.

«Aastatel 2007 kuni 2011 on olnud üle Eesti kokku üle 2800 juhtumi, kus kohtuotsusest või prokuratuuri määrusest on selgunud, et isik on tekitanud teisele kehavigastusi ja haigekassa on tasunud nende ravikulude eest,» rääkis haigekassa pressiesindaja Evelin Koppel.

Nende juhtumite peale on esitatud vigastuste põhjustajatele nõuded. Koppel lisas, et kui inimene ei ole vabatahtlikult nõuet tasunud, siis on edasi esitatud kohtusse hagiavaldus. Nõutavad summad on väga erinevad, alates 10 eurost kuni mitme tuhandeni. Keskmine tagasinõude summa on läbi aastate olnud u 175 eurot.

Haigekassa esindaja tunnistas, et kui summad on suured ja kahju põhjustaja mitmeid aastaid vanglas, siis on võlgnevuse kättesaamine problemaatiline. «Samas ei lähtu me varade sissenõudmisel sellest, kas ravikulude kättesaamine on reaalne või mitte. Tsiviilhagid on riigilõivuvabad ja seega mingeid kulusid meile kui sissenõudjale ei kaasne,» kinnitas Koppel. Haigekassa loobub ravikulude hüvitamise nõudest, kui kehavigastuste tekitaja on surnud. 

Nõude esitamise õigus tuleneb ravikindlustuse seadusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles