Leevendus Downi sündroomile: liigse kromosoomi saab kustutada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka Downi tõvega inimene saab elada täisväärtuslikku elu.
Ka Downi tõvega inimene saab elada täisväärtuslikku elu. Foto: Reuters / Scanpix

USA Washingtoni ülikooli rakubioloogid leidsid, et liigse kromosoomi eemaldamine tüvirakkudest lubaks Downi sündroomiga inimeste vereloomehaigusi ravida.

Inimese kromosoomid on paarilised. Kui mõnele paarile trügib lisaks veel kolmas, tekivad tõsised arenguhäired.Downi sündroomi puhul asub liigne kromosoom 21. kromosoomipaaris. See tekitab lisaks ebatavalistele näojoontele ka südame arenguhäireid, vaimupuuet ning suurt riski leukeemia tekkimiseks, kirjutas teadusuudiste portaal Novaator.

David Russelli uurimisrühmal õnnestus Downi sündroomiga inimese luuüdist eraldatud tüvirakkudest üleliigne kromosoom välja võtta. Seejärel kasvatasid uurijad tüvirakkudest terved rakud, mis viidi inimese kehasse.

Liigse kromosoomi eemaldamiseks liitsid teadlased viiruse külge erilise muudetud geeni, mille avaldumist saab kontrollida rakkude kasvutingimustega.

Viirus lähetati üleliigsesse kromosoomi. Kui kasvukeskkond muutus lisatud geeni jaoks ebasoodsaks, reageerisid rakud kromosoomi kaotamisega.

Russelli kinnituse õnnestus kromosoom eemaldada ülejäänud geenimaterjali kahjustamata.

«Liigse kromosoomi eemaldamine ei ravi Downi sündroomi. Küll pakub see võimaluse Downi tõvega seotud vereloomehaiguste ravimiseks,» selgitas Russell.

Samuti aitab see parandada tüvirakkude tootmist. Laboris kasvavate tüvirakkudel on sageli liigseid kromosoome. Uue meetodiga saab need ära võtta.

Uurimus ilmus ajakirjas Cell Stem Cell.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles