Vereproov võib ennustada eluea pikkust

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil vereproov.
Pildil vereproov. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Suurbritannia uuringute järgi võib tavaline vereproov aidata ennustada, kui kaua inimene elab.

Inglismaa teadlased on kindlaks teinud, kuidas mõõta metslindude vananemist vereproovi abil. Nüüd loodavad uurijad, et see annab võimaluse teha sama inimestega, kirjutab The Telegraph.

Väljatöötatud testi abil saab hinnata iga organismi «bioloogilist vanust» ja ennustada täpselt oodatavat eluiga, samuti organismi ohustavaid haigusi. Test mõõdab kromosoomi otstes paiknevaid väikseid telomeere, mis lühenevad iga kord, kui rakk jaguneb.

Telomeeride pikkuse abil saab kronoloogiliste eluaastate asemel täpsemalt määrata inimese bioloogilist vanust. Nii saab ka telomeeride abil hinnata, kui palju eluaastaid ühel või teisel organismil veel jäänud on. Seda muidugi eeldusel, et organism sureb loomulikku surma.

Telomeeri teste kasutatakse laialdaselt loomkatsetel. Nüüd viisid teadlased katsed läbi Seišellidel, et uurida üht isoleeritud populatsiooni. Kokku testiti 320 sealset lindu. «Me nägime, et telomeeri pikkus on oodatava eluea prognoosimisel parem indikaator kui kronoloogiline vanus,» kommenteeris teadlane David Richardson.

Suurbritannias pakub üks ettevõte 400 naelsterlingi eest inimestele võimalust vereproovi kaudu näha, kui kiiresti nad vananevad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles