Soome valmistub uueks noroviiruse epideemiaks

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endometrioosi sümptomiks on sagedased alakõhuvalud.
Endometrioosi sümptomiks on sagedased alakõhuvalud. Foto: Panther Media/Scanpix

Soomes levib noroviiruse genotüübi GII.4 uus variant, mis võib olla senistest kergemini nakkav. Eesti terviseameti sõnul muretsemiseks põhjust pole, piisab hügieenireeglite järgimisest.

Soome tervise ja heaolu ameti spetsialist Merja Roivainen ütles, et sarnane noroviiruse variant on põhjustanud epideemiaid ka Austraalias, kirjutab Iltalehti. «Lähinädalatel saab näha, millise epideemia see põhjustab Soomes,» ütles Roivainen.

Noroviiruste variante on palju. Enamiku epideemiatest põhjustab aga noroviiruse genotüüp GII.4. Uued viiruse variandid tekivad igal aastal. «Praegused viiruse variandid nakkavad kergemini inimeselt inimesele,» ütles Roivainen.

Terviseameti avalike suhete juht Iiris Saluri ütles, et viiruse tüübid ikka muutuvad, aga see on ennekõike oluline teadlastele, inimese haiguspilt sellest ei muutu.

Ka Eestis on talvel noroviiruse epideemiaid. «Kui noroviirus levima hakkab ühes kollektiivis, siis on see väga nakkav. Kui väga korralikult hügieenireegleid ei täideta, käsi ei pesta, kandub nakkus edasi,» ütles Saluri.

Samas, kui vaadata registreeritud haigestunute arvu, siis Saluri sõnul ametlikust epideemiast rääkida ei saa, kuna arstide poole noroviirusega ei pöörduta.

Noroviirus võib põhjustada kõhulahtisust ja oksendamist. Noroviirusega nakatunud isikud levitavad viirusi mõnikord juba enne haigusnähtude teket ning pärast paranemist veel kaks kuni kolm päeva kuni kaks nädalat. Selletõttu on eriti tähtis, et noroviirushaigusest paranenud isikud peseksid käsi ja kasutaksid teisi hügieenilisi meetmeid ka pärast tervekssaamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles