Kanepikasutajal võib avalduda psüühikahäire

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noorte endi meisterdatud kanepipiibud võivad oma välimuse tõttu jääda esialgu lapsevanemal märkamata.
Noorte endi meisterdatud kanepipiibud võivad oma välimuse tõttu jääda esialgu lapsevanemal märkamata. Foto: Peeter Langovits

Tallinna lastehaigla psühhiaatriakliiniku juhataja Anne Kleinbergi sõnul kinnitavad teadusuuringud järjest enam seda, et kanepi tarvitamine võib vallandada mitmesuguseid psüühikahäireid, eriti aga skisofreeniat.

«Kliinilises praktikas on üsna tavaline paanikahäire vallandumine pärast kanepi tarvitamist,» kinnitab Kleinberg. Psühhootiline häire või ärevushäire võivad vallanduda ka kanepi ühekordse tarvitamise järel.

«Sisuliselt on tegemist vene ruletiga, kuna me keegi ju ei tea, millist bioloogilist eelsoodumust meie aju kannab ning kuidas kesknärvisüsteemi mürk meie ajule tegelikult mõjub ehk milline häire vallanduda võib,» kinnitab ta.

Kanepitoodetes on aktiivseks toimeaineks tet­rahüdrokannabinool. Enamasti on kanepi tarvitamise tagajärjeks lühiaegne mürgistus, mida sageli iseloomustab eufooria. Tihti esineb kognitiivse funktsiooni ehk mälu, keskendumise ja sihipärasuse häirumine, aga ka probleeme koordinatsiooni ja tasakaaluga.

«Lastepsühhiaatria osakonda jõudnud noored kanepitarvitajad räägivad meile, kuidas kanepi näol on tegemist süütu loodusliku ainega ning loetlevad üles selle aine häid ja kasulikke omadusi. Nad on selle kohta oma sõnul palju internetiavarustest uurinud ja sõpradelt kuulnud,» kinnitas Kleinberg.

Lisaks on tema sõnul patsientidel elusaid näiteid tuttavatest tarbijatest, kellega näib olevat kõik korras. «Teisisõnu kooruvad nendest väidetest tarbimise põhjustena välja müüdid, linnalegendid, massimeedia poolt pakutav valeinformatsioon ning teadmatus kanepi tarvitamise mõjude ja tagajärgede osas. Müütide osas võib veel välja tuua väiteid nagu aitaks kanep õppida, soodustaks loomingulist tegevust või aitaks lahendada isiklikke probleeme,» lisas ta. Kleinbergi sõnul ei lahenda uimastid stressi, ravi depressiooni ega paranda sassiläinud suhteid. «Nad võimaldavad probleeme vaid hetkeks unustada, nende lahendamise eest peitu pugeda,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles