ÜRO: aidsi leviku peatamine on teostatav

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HIV-kiirtest.
HIV-kiirtest. Foto: Liis Treimann

Ülemaailmse aidsi epideemia vaateväljas teatas ÜRO, et tänu HIV-viiruse paremale ennetustööle ja tõhusamale ravile on aidsi peatamine teostatav.

Viimase kümnendi jooksul on haigusesse surnute arv maailmas vähenenud ning stabiliseerunud HIV-viirusesse nakatunute hulk, vahendab Reuters.

2011. aasta lõpus elas HIV-viirusega 34 miljonit inimest. Surmade arv langes eelmisel aastal 1,7 miljonini, mis on 600 000 võrra vähem kui 2005. Samuti on langenud uute nakatumiste arv. 2011. aastal oli 2,5 miljonit nakatunut, mis on 20 protsenti vähem kui 2001.

ÜRO raporti andmetel on globaalne kogukond võtnud enda kanda kohustuse aidsiga n-ö lõpparve teha ning see pole utoopiline siht, vaid täiesti elluviidav ja teostatav eesmärk. «Kuigi aids püsib ühe maailma tõsiseima terviseohuna, on ülemaailmne solidaarsus aidsi teemal viimase kümnendi jooksul suutnud kasvatada märkimisväärset kasu rahva tervisele,» ütles aruanne.

Olulise läbimurde tõi uute ravimite ja meetodite kasutamine HIV-viiruse ennetamiseks ja raviks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles