Gripivaktsiini efektiivsus on teadlaste sõnul ülehinnatud

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaktsiin
Vaktsiin Foto: Mihkel Maripuu

Minnesota ülikooli teadlased väidavad, et gripivaktsiini efektiivsus haiguse tõrjumisel on liialdatud, eriti vanade inimeste puhul.

Minnesota ülikooli Infektsioonhaiguste uuringute ja poliitika keskuse (CIDRAP) avaldatud raportis kirjutatakse, et kui valitsused pole vaktsiinide selgitamisel ausad, varitseb oht, et inimesed enam ei usalda vaktsiine. Lisaks takistab uskumus, et praegune gripivaktsiin on väga efektiivne, uute ja paremate vaktsiinide tootmist, kirjutab The Telegraph.

CIDRAPi uuring tuvastas, et Suurbritannias tehtud gripivaktsiinist pakkusid täiskasvanutele vanuses 18–64 haiguse vastu kaitset ainult 59 protsenti süstidest, kuid puudusid ammendavad andmed 65-aastaste ja vanemate inimeste kohta.

CIDRAPi direktor Michael Osterholm ütles väljaandele Independent: «Olen juba aastaid olnud tugev gripivaktsiini pooldaja ja soovitan vaktsiini jätkuvalt kasutada, kuna see on parim, mis meil on. Ent oleme praegust gripivaktsiini liialt propageerinud. Teatud vanuserühma jaoks on selle toimeaine palju nõrgem kui ametlikult on öeldud.»

Teine ekspert nõuab, et valitsust võetaks maksumaksja raha kulutamise eest vastutusele ja et riigivõim maksaks tagasi 120 miljonit naelsterlingit, mis kulutati riiklikule gripivaktsiini propageerimise kampaaniale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles