Perearstid: ka perearstile peaks olema visiiditasu

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ooteruum.
Ooteruum. Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

Perearstide seltsi esindaja Anneli Talviku sõnul ummistatakse eriarstiabi visiiditasude tõstmisel perearstisüsteem, mistõttu tuleks kehtestada visiiditasu ka perearstidele.

«Eriarsti visiiditasu tõus mõjutab kogu tervishoiusüsteemi. Perearstisüsteem ja eriarstiabisüsteem on üks tervik, kuigi sellest ei taheta nii mõelda,» ütles perearstide seltsi juhatuse liige Anneli Talvik. Tema sõnul on eriarstiabis probleemiks tühjad visiidid, mis tähendab, et pöördujateks on patsiendid, kes ei vaja eriarstiabi. «Patsiendil peab olema ka arstiteenuse eest piisav ja distsiplineeriv omavastutus,» lisas Talvik.

«Praeguse otsusega juhtub see, et üks osa eriarstisüsteemi vabastatakse mõttetult meditsiini tarbivast patsientide hulgast, aga need patsiendid lükatakse teise süsteemi,» arvas Talvik, kelle sõnul perearstisüsteem ummistub ja muutub aeglaseks. «Patsiendile on oluline, et ta pääseks vajadusel perearstiabisüsteemist kiiresti edasi, aga kui see ummistub, siis kannatab patsient, » lisas Talvik.

 «Tervishoiusüsteem on tervik, visiiditasu peaks olema kõikidel eriarstidel. Perearst on ka eriarst,» ütles Talvik, kelle meelest võiks visiiditasuta vastu võtta vaid pereõed ja üldarstid.

Nende inimeste jaoks, kellel ei ole raha, et visiiditasu maksta, tuleks tema sõnul rakendada sotsiaalabisüsteemi. «Miks arstiabisüsteem peab lahendama Eesti riigi sotsiaalabiprobleeme?» küsis Talvik. Tema arvates oleks paljud nõus maksma selle eest, et tema probleemidega tegeletaks korralikult paarkümmend minutit. «Patsiendi jaoks turvaline ja kvaliteetne arstiabi on selline, kus ta pääseb vajadusel õige spetsialisti juurde õigel ajal, mitte selline, kus visiit tehakse kiirustades 8 minuti jooksul. Kvaliteet ei tohi kannatada kättesaadavuse arvel.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles