Muna sisaldab palju kasulikke aineid

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Kuigi praegu kõneldakse munadest rohkem kui kolesteroolipommist, kasutatakse rahvameditsiinis ammustest aegadest nii munakoort, -valget, -rebu kui ka kooresisest kilet.


Muna on fosfori-, väävli-, raua-, vase-, kaaliumi- ja naatriumiallikas, kuid organism omastab neid aineid täielikult siis, kui mao ja soolestiku limaskest on terve - tervele organismile piisab vajalike ainete saamiseks kahest kanamunast nädalas, kirjutab

Maaleht

.

Haiged seedeelundid suudavad omastada munavalget vaid osaliselt, tagajärg on kõhukinnisus - kui olete haige, tarvitage vaid munakollast, mis sisaldab 80 protsenti kasvuvalku, peale selle skleroosivastast letsitiini, retinooli, D-vitamiini, tokoferooli ja B-grupi vitamiine.

Munakoores on 90 protsenti kaltsiumkarbonaati ning lisaks leidub seal kõiki organismile vajalikke mikroelemente, sealhulgas vaske, fluori, rauda, mangaani, molübdeeni, fosforit, väävlit, räni, seleeni, tsinki - kokku 27 elementi.

Muna kasutatakse aneemia raviks, munasöömine võib vähendada silmakae riski, munad hoolitsevad ka juuste ja küünte tervise eest, sest sisaldavad väävlit ning teisi kasulikke mineraale ja vitamiine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles