Päikesevaene suvi tekitab brittidel epideemilist D-vitamiini puudust

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
D-vitamiini leiab apteegist erinevates pakendites.
D-vitamiini leiab apteegist erinevates pakendites. Foto: Liis Velsker

Eksperdid hoiatavad, et britte ähvardab päikesevaese suve tõttu sel talvehooajal epideemiline D-vitamiini puudus, mis põhjustab tõsiseid terviseprobleeme.

Swansea ülikooli professori Norman Ratcliffe´i sõnul viib nüri hall suvi vajaliku päikesevalgusest hangitava vitamiini puuduseni. «2012. aasta olukord on ilmselt palju tõsisem kui tavapärane pilvine suvi, mistõttu kannatab rekordiliselt suur hulk inimesi D-vitamiin puuduse käes.»

Statistika andmetel oli 2012. aasta suvel päikesepaisteliste tundide arv Inglismaal 18 protsenti madalam kui viimase 30 aasta keskmine sama näitaja ning madalam kõikidest viimase kümne aasta suvedest, vahendab The Telegraph.

Professor Ratcliffe ütles, et kuna 2012. aasta suvi oli rekordiliselt vähese päikesega, ei saanud inimesed oma talvevarusid D-vitamiiniga täis laadida. Mõnes Põhja-Inglismaa piirkonnas oli päikesevalguse tundide arv suvel samaväärne hilistalvega.

Teiste ekspertide sõnul on D-vitamiini puudus tõsine rahvatervise probleem ja Suurbritannia liigub tagasi 20ndate suunas, mil valdav osa lapsi kannatas luuvalu käes ja kõndis kõverate jalgadega. 21. sajandi lapsepõlve kombinatsioonile, mille järgi lapsed ei mängi enam õues, kannavad suvel kõrge kaitsefaktoriga päikesekreemi ning lähevad kooli ema-isa autos istudes, lisandub probleem kehva suveilmaga.

Vitamiinivaeguse tõttu võib tekkida lihasnõrkus, krambid ja luumurrud. Aeglustub ka väikelaste kasvamine, mõnikord ka üldine areng, näiteks hakkavad lapsed hiljem istuma, seisma ja käima. Lapseootel naised, kuni viieaastased lapsed ning üle 65-aastased on D-vitamiini puuduse suhtes kõige tundlikumad ning peaksid tarvitama D-vitamiini kapsleid või tablette lisanduvalt iga päev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles