Tippsportlase tütar haigestus diabeeti pärast gripi põdemist

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anžela Voronova
Anžela Voronova Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Londoni OMil Eestit esindanud laskesportlase Anžela Voronova  väike tütar haigestus I tüübi diabeeti pärast gripi põdemist.

«See juhtus viis aastat tagasi, kui ta grippi põdes. Eks igal haigusel on oma tüsistused,» tõdes Narvas elav Anžela Voronova. Naise sõnul rääkis ta lapse haigestudes perearstiga, kes telefoni teel pani diagnoosi. «Ma sain aru, et asi on päris hull, ja läksin lapsega traumapunkti. Seal jäeti ta haiglasse sisse ning järgmisel päeval saadeti Tallinna lastehaiglasse,» meenutas naine.

Mingeid sümptomeid, mis oleks võinud viidata diabeedile, ema sõnul lapsel ei olnud. «Kuidas ma võisin arvata, et tal on diabeet! Juhuslikult ütlesin traumapunktis, et tehku veresuhkruanalüüs ka.»

Voronova sõnul oli ta tütar kuni grippi jäämiseni olnud täiesti terve laps. «Kui selgus analüüsi tulemus, siis oli see ikka päris košmaar,» tunnistab naine. Ema sõnul muutus nii tema kui ka lapse elu pärast diagnoosi teadasaamist põhjalikult. «Ma ei saa temast eemalduda, me oleme tihedalt seotud,» rääkis naine.

Tema suguvõsas keegi suhkruhaigust ei põe, lapse isa suguvõsas on esinenud II tüüpi diabeeti. «Aga see on täiesti teine haigus,» tõdes sportlane.

Pärast suhkruhaiguse diagnoosimist käis laps lasteaias edasi, kuid teiste lastega koos süües olid tal kodust toidud kaasas. Ka praegu, koolis käies on tal kodust toit kaasas, sest lisaks diabeedile on tal ka tsöliaakia (gluteenitalumatus).

«Nii on üldse vähe asju, mida ta süüa saab. Tänu sellele, et me mehega välismaal komandeeringus käime, saame talle sobivaid toiduaineid tuua, näiteks riisijahust makarone,» rääkis naine.

Tsöliaakiahaigetele sobivat toitu müüakse küll Tallinnas, aga mitte piirilinnas Narvas. Naine kiidab tütart, kes on väga iseseisev ning teab täpselt, mida ja millal ta süüa võib. Ka süstib laps ennast ise.

Praegu tuleb kaheksa-aastasel lapsel end süstida kolm-neli korda päevas. «Alguses oli vähem vaja, nüüd juba rohkem, sest laps kasvab. Aga see sõltub ka tema meeleolust.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles