Õpilaste kehamassiindeksi mõõtmine pahandab USA peresid

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Sorge

USAs Massachusettsi osariigis kütab kirgi otsus hakata koolilapsi kaaluma ja lapsevanemaid oma järeltulijate kehamassiindeksist teavitama.

Kaaluma hakatakse esimese, neljanda, seitsmenda ja kümnenda klassi õpilasi ning tulemused pannakse kirja nende tervisekaartidele, kirjutab

AOL News

.

Õpilaste kehamassiindeksi kui lihtsaimini määratava rasvumist iseloomustava näitaja mõõtmine on sisse seatud ka näiteks Wyonmingi ja New Yorgi koolides. Vanemate teavitamisega loodetakse juhtida nende tähelepanu lapsi ohustada võivatele terviseprobleemidele ja õhutada neid ülekaalulistele lastele abi otsima.

Otsus ka Massachusettsis mõõtmistega alustada järgneb värskele raportile, mille põhjal viiest 4-aastasest USA lapsest neli on rasvunud. Asjatundjate sõnul on sekkumine hädavajalik, ennetamaks järgmist põlvkonda ähvardavaid rasvumisest tingitud probleeme, näiteks südamehaigusi, kõrget vererõhku, erinevat tüüpi vähki ja liigesehädasid.

Osade lapsevanemate arvates on õpilaste kehamassiindeksi mõõtmine aga liig.

«On normaalne, et neid tahetakse tervisekasvatuse tunnis tervislikult sööma ja paremaid valikuid tegema õpetada, aga ma ei usu, et nende tervisekaartidele kehamassiindeksi märkimine toimiks,» rääkis üks ema telekanalile ABC.

Naine oli solvunud, et kool tema perele tasuta treeningprogrammis osalemist pakkus.

«Olime üsna vihased,» meenutas ta. «See vihjas sellele, justkui vajaks terve pere abi, aga nad ei tea, mis olukorras pere on.»

Teine nördinud ema rääkis ajalehes New York Times, et tema kuueaastane tütar, kelle kehamassiindeks jäi tema pikkust ja vanust arvestades napilt normi piiresse, hakkas sellest kuuldes tunduvalt vähem sööma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles