Kalkulaator hindab vastsündinu ülekaalulisuse ohtu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebi.
Beebi. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline uurimisrühm on välja töötanud kalkulaatori, mis hindab lapse sünnikaalu ja veel vaid mõnede lihtsate tunnuste alusel lapseeas ülekaalulisuse ohu tõenäosust.

Teadlased kasutasid andmebaasina 4032 Soome lapse kohta käivaid andmeid uuringust, mis algas 1986. aastal. Esmalt proovisid nad teada saada, kas rasvumise ohtu võiks ennustada geneetilise profiili kaudu, kuid ilmnes, et geneetilise profiili muutlikkusel põhineva testi ennustustäpsus oli väike, kirjutab ERRi teadusportaal.

Selle asemel leidsid uurijad, et märgatavalt parema tulemuse saab hoopis lihtsamaid tunnuseid kasutades – vanemate kehamassiindeks, leibkonna liikmete arv, ema töökoht, raseduse ajal suitsetamine ning lapse sünnikaal. Veel enam: ennustuse täpsus säilis ka siis, kui valemit kasutati Itaalia ja USA laste ülekaalulisuse riski arvutamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles