Jesse: eestlaste tervist ja töövõimet laastavad enim alkohol ja tubakas

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervise Arengu Instituudi direktor Maris Jesse
Tervise Arengu Instituudi direktor Maris Jesse Foto: Peeter Langovits

Tervise Arengu Instituudi direktor Maris Jesse sõnul on alkohol ja tubakas kaks riskitegurit, mis laastavad Eesti inimeste tervist, elujõudu ja töövõimet kõige enam.

Sotsiaalministeerium esitles täna alkoholi- ja tubakapoliitika rohelisi raamatuid, mis seab mõlema valdkonnaga seoses nii inimestele kui asutustele mitmed piirangud.

«Kui sa ei tea, kuhu tahad minna, siis sa sinna ka ei jõua,» põhjendas Jesse nende raamatute vajalikkust. «Tervise Arengu Instituudi poolt vaadatuna on tubaka- ja alkoholipoliitika raamatute kõige olulisem sõnum, et need kaks riskitegurit on Eesti inimeste tervist, elujõudu ja töövõimet kõige enam laastavad.»

Jesse seletas, et kui vaadata, miks mehed-naised surevad enne 65-eluaastat, joonistuvad välja kolm gruppi – vereringeelundite haigused ja õnnetusejuhtumid, mürgistused, traumad ning kasvajad.

«Riskitegurid on tubakas ja alkohol,» sõnas ta. «Need on käitumisega mõjutatavad ja ennetatavad haigused ja surmad.»

Jesse meenutas, et mullu suri Eestis 565 inimest rohkem kui sündis. «Oma käitumise muutmisega on meil lähiaastatel võimalik Eesti iive positiivses hoida kasvõi ainult ennetades 2/3 või pooled neist täiesti ärahoitavatest õnnetussurmadest, mürgistustes ja traumadest,» rääkis ta.

Jesse lisas, et 2011. aastal suri natuke alla 500 inimese, kel alkohol oli otseselt juba diagnoosis sees. Sinna lisanduvad veel haigused, kus alkohol oli üks riskiteguritest.

«Üle 10 protsendi Eesti surmadest aastas on põhjustatud alkoholist, tubaka puhul nii täpset numbrit me öelda ei saa,» rääkis ta.

Nüüd on roheliste raamatutega võetud Jesse sõnul eesmärgiks nende tervist hävitavate käitumiste vähendamine.

«Kuna pole üht kõige õigemat asja tubaka ja alkoholi liigtarvitamise vähendamiseks, vaid vajalik on erinevate sektorite samasuunaline samaeesmärgiline tegevus, siis need on kõiki sektoreid hõlmavad riigile ja erasektorile ootusi asetavad dokumendid,» seletas Jesse.

Tema sõnul on alkoholipoliitikas väga olulised hind, kättesaadavus, turundus ja reklaam ja ravivõimalused abivajajatele.

Tubaka puhul olevat olulised salakaubandusega seonduv, hind ning ka tubaka kättesaadavuse kontroll alaealistele.

«Ka tubaka puhul räägime ravivõimaluste puudulikkusest,» lausus Jesse. «Meil on suitsetamisest loobumise nõustamise kabinetid, aga täna me rahastame neid Euroopa Sotsiaalfondi toel, mitte ravikindlustusest ega riigieelarveliste vahenditega.»

Mõlema puhul räägitakse hinna tõstmise vajalikkust. Kas see ei pane vaesemad pered, kus esineb sõltuvust, raskemasse olukorda, sest alkohol või suitsud ostmata ei jäeta?

«Sellepärast ongi vajalik, et oleks ravivõimalused ja need oleksid maksumaksja rahaga toetatud, et me ei peaks selle inimese lähedasi panema sellise otsustuse ette, et kuigi pere eelarvest läheb niigi raha alkoholile või tubakale, siis peab sealt võtma veel raha, et oma pereliiget aidata,» vastas Jesse. «Paraku pole Eestis alkoholisõltuvuse ravi ka oma raha eest kättesaadav.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles