Uuring: rinnavähki põdenud naiste hormoonravi võiks kesta kaks korda kauem

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil rinnavähi erinevad staadiumid.
Pildil rinnavähi erinevad staadiumid. Foto: Margus Ansu

Laialt levinud ravim tamoksifeen mängib olulist rolli võitluses rinnavähiga. Uus uurimus leiab, et naised võiksid ravimit võtta kaks korda kauem kui praegu tavapäraselt võetakse. See leid võib ümber lükata 15 aastat kehtinud standardi.

Praegu on soovituslik, et rinnavähki põdenud naine võtab vähi tagasituleku riski vähendamiseks hormoonravimit tamoksifeen kuni viis aastat, kirjutab The New York Times.

Teadlaste uurimus tegi aga kindlaks, et naistel, kelle ravikuur kestis kümme aastat, oli väiksem tõenäosus taas vähki haigestuda ja selle tagajärjel surra.

«Nõuandel katkestada ravimi võtmine pärast viit aastat, ei ole alust,» ütles Oxfordi ülikooli meditsiinistatistik ja uurimuse üks autoritest professor Richard Peto.

Ravimit kasutavad enamasti naised, kes on põdenud östrogeenretseptor positiivset rinnavähki enne menopausi.

Tamoksifeen (tamoxifen) blokeerib naissuguhormooni östrogeeni toimeid. Teatud tüüpi rinnavähid vajavad suurenenud östrogeeni taset. Tamoksifeen toimib teatud kasvajate puhul östrogeeni toimet blokeerides. See võib ennetada östrogeeni poolt aktiveeritud kasvajate arenemist.

«Oleme neid tulemusi pikalt oodanud,» ütles Stanfordi ülikooli meditsiiniprofessor doktor Robert W. Carlson. «See kindlasti muudab menopausile eelneval perioodil haigestunud naiste praktikaid, kuna tulemused on kümneaastase ravikuuri poolt,» lisas Carlson.

Suremus väiksem

Dana-Farberi vähiinstituudi doktor Eric P. Winer  ütles, et isegi naised, kes on viieaastase ravikuuri lõpetanud kuid või aastaid tagasi, peaksid taas ravimit võtma hakkama.

Teadlased uurisid ligi 7000 naist, kes olid tamoksifeeni võtnud viis aastat või rohkem. Neist pooltele öeldi, et nad võtaksid ravimit veel viis aastat, teistel kästi viie aasta möödudes ravimi võtmine lõpetada.

Grupis, kus inimesed võtsid tamoksifeeni kümme aastat, haigestus rinnavähki uuesti 21,4 protsenti naistest. Teises grupis haigestus vähki taas 25,1 protsenti naistest.

Umbes 12,2 protsenti nendest, kelle ravikuur kestis kümme aastat, surid rinnavähi tagajärjel. Teises rühmas oli see protsent 15.  

Haiguse tagasituleku ja surma protsent ei erinenud gruppide puhul oluliselt. Erinevused ilmnesid alles aastaid hiljem, kuna teadlaste sõnul toimib tamoksifeeni efekt veel aastaid peale seda, kui inimene on rohu võtmise lõpetanud.

Ohtlikud kõrvalmõjud

Seda, kas uurimuse tõttu asendatakse ametlikult senine viieaastane soovituslik ravikuur kümneaastasega, on veel vara öelda.

«Ravi efekt on olemas, kuid tagasihoidlik,» ütles Massachusettsi haigla rinnavähi uuringute direktor Paul E. Goss.

Probleem on selles, et tamoksifeenil on ka kõrvalnähud. Ravimi kõige tavalisemateks kõrvalnähtudeks on kuumad hood, tupe kuivus, ärritus või eritis tupest. Need kõrvaltoimed on tavaliselt kerged ja kaovad iseenesest, kui organism ravimiga harjub.

Harvaesinevateks, kuid raskemateks kõrvalnähtudeks on trombide teke jalgade ja kopsu veresoontes, insult ning emaka limaskesta paksenemine ja vähk. Seetõttu tuleb tamoksifeenravi ajal kord aastas käia günekoloogilisel kontrollil ja jälgida emaka limaskesta seisundit.

Uurimus näitas koguni, et 40 protsenti patsientidest, kellel soovitati tamoksifeeni võtta viis aastat, lõpetasid ravikuuri veidi varem.

Samas kinnitas uurimus ka, et tamoksifeeni kasulik toime ületab enamikel juhtudel need ohud mitmekordselt. 3,1 protsenti ravimit rohkem kui viis aastat võtnud naistest haigestus munasarjavähki. Samas 1,6 protsenti haigestus vähki nende seas, kes võtsid ravimit kuni viis aastat. Munasarjavähk oli enamasti ravitav.

«Tamoksifeeni kasu tundub riskit üle kaaluvat,» ütles Londoni vähikeskuse esindaja Trevor J. Powles.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles