Uuring: suitsetamine teeb pohmelli hullemaks

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsetamine
Suitsetamine Foto: Toomas Huik / Postimees

USA uuringus leiti, et suitsetamine paralleelselt alkoholi tarvitamisega võib selle jääknähtusid ehk pohmelli muuta hullemaks.

Väljaandes Journal of Studies on Alcohol and Drugs esitletud tulemuste põhjus jääb BBC andmetel teadlaste jaoks seni veel selgusetuks.

Browni ülikooli teadlased palusid 113 inimesel kaheksa nädala jooksul pidada päevikut, kuhu kanda nende alkoholijoomise ja suitsetamise harjumused ning pohmelli sümptomid.

Tulemused näitasid, et kui inimene tarbis alkoholi üsna suure koguse ehk tunni aja jooksul kuus 0,33-liitrist purki õlut, siis muutis tema pohmelli märgatavalt raskemini talutavaks samaaegne suitsetamine.

Üks uuringu autoreid, dr. Damaris Rohsenow,  kinnitas, et sama koguse alkoholi juures on suitsetajatel suurema tõenäosusega tugevamad jääknähud kui mittesuitsetajal, eeldusel, et suitsetatakse alkoholi pruukimisega samal päeval. Kuid regulaarsel suitsetajal on ka ilma samaaegse sigareti tõmbamiseta suurem oht kannatada tugevama pohmelli küüsis.

«See tõstab tõenäosust, et tubaka suitsetamisel on otsene efekt inimese pohmellile,» lisas Rohsenow. Ent alkoholi ja suitsetamise vastastikuse mõju selgitamine on keerukas.

«Kuna alkohol ja tubakas mõlemad mõjutavad vastastikku ajuretseptorite tööd, pole üllatav, et inimestel, kes mõlemat ainet tarbivad, kasvab pohmelli risk,» kommenteeris üks uurija Amanda Sandford.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles