Arstide liit soovib haigekassa nõukogus hääleõigust

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2017. aastaks prognoositakse miinuseks juba 29,4 miljonit eurot.
2017. aastaks prognoositakse miinuseks juba 29,4 miljonit eurot. Foto: Toomas Huik

Täna Tartus kogunenud Eesti Arstide Liidu üldkogu teatas oma avalduses, et otsuste tegemise juurde tuleks tagasi tuua asjatundjad ning esimeseks sammuks sel teel oleks hääleõigus haigekassa nõukogus.

«Eesti tervishoid on jätkuvalt muutuste tuules. Töötajate lahkumine välisriikidesse, arstiabi kättesaadavuse vähenemine ja apteekide kadumine  äärealadel on seni konstruktiivse lahenduseta,» teatati avalduses.

«Me oleme madala sündimuse ja  väheneva rahvastikuga väikeriik, kus iga inimese käekäik on tähtis. Eesti tulevikku puudutavates otsustes peame tõstma peamiseks väärtuseks inimese,» öeldi avalduses.

«Toogem kõigi otsuste juurde tagasi asjatundjad. Esimese väikese sammuna tuleks haigekassa nõukogus anda üks hääl arstkonna esindajale,» soovivad arstid.

«2012. aasta on olnud Eesti ühiskonnas mitmes mõttes murranguline. Kollektiivlepingu läbirääkimiste nurjumine ja tervishoiu valupunktide jätkuv ignoreerimine viisid tervishoiutöötajad streigini, mis oli oma ulatuselt suurim ühe eluala protestiaktsioon iseseisva Eesti ajaloos,» kirjutati avalduses.

«Täna võime näha, et otsustajate soovimatus kuulata ära vastaspoolt on viinud kriisini mitmetes valdkondades. Kodanikuühiskond soovib aina valjemal häälel kaasarääkimisõigust ja loodetavasti on see sõnum jõudmas ka poliitikute teadvusse.»

«Streigi peatamine ja kollektiivlepingu tingimustes üksmeelele jõudmine on nõudnud pingutust ja kompromissivalmidust mõlemalt osapoolelt, kuid andnud samas lootuse paindlikumaks asjade käiguks tulevikus. Dialoogi algus on tehtud, kas see ka jätkub?»

«Tervishoiutöötajate streik oli katsumuseks patsientidele, kes jäid ilma pikalt oodatud arstivisiitidest. Soovime  tunnustada Eesti rahva kannatlikkust ja mõistmist. Arstid  soovivad veel kord vabandust paluda kõigi nende ees, kellele said osaks kannatused.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles