Hapukoor ja jääkuubikud ei sobi põletuse leevendamiseks

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix
Põletushaavade leevendamiseks kasutavad inimesed kõikvõimalikke aineid – hapukoor, või, õli ja piiritus on vaid mõned näited. Kiirabivelskri Margit Pärna sõnul ei tee sarnased ravivõtted põletustele sugugi head ja võivad asja isegi hullemaks ajada.

Pärn rääkis Vikerraadio saatele «Tervist!», et põletuse korral olgu esimene kodune abivahend leige vesi, mitte või, õli, mingi salv, hapukoor, munavalge, seep, sool, sooda, piiritus. Samuti ei sobi põletuse raviks jääkuubikud ega jääkülm vesi, sest nii võib põletusele lisaks tekkida külmakahjustus.

«See vesi võiks olla leige, täiesti paras 16-20 kraadi,» õpetas Pärn.

Esmaseks raviks ei sobi ka tuntud Panthenoli vaht.

«Panthenoli vaht on täis õhumullikesi, mis on füüsikaliselt väga hea soojaisolaator, kui nüüd kuumus tahab välja tulla, see vaht lihtsalt isoleerib ta ära ja kui ta välja ei saa, siis ta läheb edasi sügavamale ja ta suurendab nahasisest põletust,» selgitas Pärn.

Sobiva vahendina tõi ta välja ka kiirabis kasutatava Burnshieldi geeli, mis võtab valu ja tõmbab kuumuse kiirelt haavast välja, mis vähendab omakorda nahasisest põletust ja hilisemaid tüsistusi, arme.

Kiirabisse tuleb põletuse korral minna siis, kui haava pind on suurem kui üks protsent kehapinnast. Laste puhul tähendab see peopesa suurust põletust, kuid ka täiskasvanud võiksid tõsise ja oma peopesast suurema põletuse puhul traumapunkti pöörduda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles