ERR.ee: insuldiravis sõltub kõik ajast

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile õhtul võtsid kiirabiautod Tartust suuna Nõo poole, kus juhtus nelja vigastatuga liiklusõnnetus. Foto ei ole sündmusega seotud.
Eile õhtul võtsid kiirabiautod Tartust suuna Nõo poole, kus juhtus nelja vigastatuga liiklusõnnetus. Foto ei ole sündmusega seotud. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja
Lääne-Tallinna keskhaigla närvihaiguste keskuse juhataja doktor Katrin Gross-Paju sõnul sõltub insuldi ravimisel kõik ajast, haigestunu lähedaste ja arstide kiirest tegutsemisest.

Gross-Paju rääkis täna hommikul ETV saates «Terevisioon», et insuldiravis on toimunud pööre ning kui haige kiiresti haiglasse tuuakse, saavad arstid trombi lõhustada ja inimene võib täielikult paraneda, vahendasid

ERRi Uudised

.


«See tähendab seda, et inimene, kes jõuab haiglasse halvatusega, võib-olla kõnehäirega, pärast selle ravi saamist hakkab taas rääkima ja halvatus möödub,» selgitas arst. «Aga kõik sõltub ajast. Kui varasematel aegadel aeg, mille jooksul trombi oli võimalik lõhustada, oli kõigest kolm tundi, siis täna me saame seda teha nelja ja poole tunni jooksul. Aga meil on ikkagi väga kiire, sest iga minut loeb.»

Lisaks ajale on Gross-Paju sõnul probleemiks ka see, et ainult pooltel juhtudest saavad lähedased aru, et inimesel on tekkinud insult. Äkki tekib käe või jala nõrkus, halvatus või tasakaaluhäired, kuid kuna inimene valu ei tunne, siis loodetakse, et need häirivad nähud mööduvad.

Nii pareneb insuldist kolmandik patsiente, kolmandik elab edasi raske puudega ja kolmandik sureb, märkis Gross-Paju.

Täna ja homme toimuvad insuldi teabepäevad Tartus ja Tallinnas. Tartu Ülikooli raamatukogus kell 15 ja homme Viru keskuses kell 14 (eesti keeles) ja 14.30 (vene keeles).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles