Kirsid aitavad südame- ja veresoonkonna haigusi ennetada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirsid
Kirsid Foto: SCANPIX

USAs Michingani ülikoolis tehtud uuring näitas, et kirsside regulaarne söömine aitab ennetada südame-ja veresoonkonna haiguste teket.

Teadlased tegid hiirtega katse, milles ühele grupile hiirtele anti palju rasva ja keskmiselt süsivesikuid sisaldavat ning teisele grupile vähe rasva ja palju süsivesikuid sisaldavat toitu, kirjutab Sciencedaily.com.

Lisaks manustati mõlemas hiirtegrupis osale katsealustele ka kuivatatud kirssidest valmistatud pulbrit.

Tulemused näitasid, et neil hiirtel, kes said kirsipulbrit, oli kolesterooli tase märgatavalt madalam.

Ka avastati, et kirsipulbrit saanud hiirte keharasva protsent oli ainult 54, samas kui seda pulbrit mitte saanud hiirtel oli see 63.

Kirsipulber aitas hiirtel ka kaalust alla võtta ning keha rasvamassi vähendada.

Hiirtel, kes said kirsipulbrit, vähenes nekroosi ehk koekärbuse tekke võimalus 40 protsendi võrra ning põletiku biokeemilist markerit IL-6  leiti nende organismist 31 protsenti vähem.

«Hiirtel tehtud katse näitas, et kirsid võivad aidata ära hoida südame-ja veresoonkonna haiguste teket ning põletikke, kuid ka kaalus alla võtta,» selgitasid uurijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles