Umbes pooltel meestest on risk vähki haigestuda

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Melanoom mehe seljal.
Melanoom mehe seljal. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Suurbritannia ekspertide sõnul on tõenäosus vähki haigestuda kasvanud meeste seas 50 protsendini ehk pooltel on selline risk olemas.

Tõenäosus haigestuda on 44 protsendilt suurenenud vähiuuringu andmetel eelkõige pikenenud eluea tõttu, kirjutab BBC. Nimelt on kõrge vanus suurim vähi riskifaktor.

Kõige enam suureneb järgneva 15 aasta jooksul meeste hulgas haigestumine soole-, eesnäärme- ja nahavähki ehk melanoomi. Samas suudab aina rohkem mehi ka vähi üle elada, sest on aina paremad ravi- ja uuringuvõimalused.

Meditsiiniline areng tähendab seda, et viimase 40 aasta jooksul on vähist paranenute arv kasvanud kaks korda. Eksperdid usuvad, et uuringute tulemusel paraneb see näitaja veelgi.

Londoni ülikool ja Suurbritannia vähiuuringud analüüsisid viimaste kümnendite vähijuhtumeid ja suremuse näitajaid ning võrdlesid andmeid riigi populatsiooniga. Nad ennustavad, et aastal 2027 diagnoositakse Suurbritannias 416 000 vähijuhtumit, samas kui aastal 2010 diagnoositi 324 000 juhtumit. Aina rohkem diagnoositakse vähki ka naistel.

Suurbritannia vähiuuringute doktor Harpal Kumar leidis, et näitajad annavad neile aimu, millised väljakutsed tervishoidu ees ootavad.

Peamine ülesanne on tema hinnangul efektiivse eesnäärmevähi uuringu väljatöötamine. Sugugi mitte kõik eesnäärmevähkkasvajad ei ole agressiivsed ja eluohtlikud. Mõni inimene elab haigusega terve eluaja ega kannata suurte probleemide käes. Kuid arstidel puudub siiani usaldusväärne test, mis määraks, milliseid kasvajaid on turvaline jätta n-ö rahule.

Teine väljakutse seisneb selles, kuidas rohkem mehi vähiuuringutele kohale meelitada ka heade kontrollivõimaluste korral. «On äärmiselt oluline, et mehed haaraksid kinni igast võimalusest vähiuuringule minna,» toonitas professor Alan White tervisefoorumil.

Paradoksaalsel kujul käib White´i sõnul näiteks soolevähi uuringutel rohkem naisi kui mehi, kuigi just meestel areneb suurema tõenäosusega välja seesugune kasvaja. «Mõned mehed tunnevad vähi ja uuringute suhtes surmahirmu, kuid uuring on oluline. Kui vähk avastatakse varem, on seda parem ravida.»

White´i hinnangul on inimeste jaoks oluline mõista, et saame vähi vältimiseks ka palju ise ära teha. Suitsetamisest ja alkoholist loobumine, tervisespordi harrastamine ja tervislik toitumine suudavad ekspertide kinnitusel ära hoida iga kümnenda vähijuhtumi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles