Ravimiamet hoiatab spordiharrastajaid steroidide eest

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anaboolsete steroidide lihaseid suurendav toime teeb neist ahvatlevad dopinguained, siiski on tegemist retseptiravimitega, mille arsti järelevalveta kasutamine on ohtlik.
Anaboolsete steroidide lihaseid suurendav toime teeb neist ahvatlevad dopinguained, siiski on tegemist retseptiravimitega, mille arsti järelevalveta kasutamine on ohtlik. Foto: Caro / Scanpix
Dopingust ja anaboolsetest steroididest ei saa rääkida üksnes tippspordi kontekstis. Soov lihaselisem välja näha ajendab paljusid internetist tellima või muul viisil hankima kõikvõimalikke tooteid, sealhulgas anaboolseid steroide. Ravimiamet hoiatab, et steroidide tarvitamine väljaspool meditsiinilisi näidustusi on ohtlik.

Ameti teatel on anaboolsed steroidid retseptiravimid, mida kasutatakse asendusraviks hüpogonadismi korral. Hüpogonadism on suguhormoonide vaegusest tingitud seisund, millele on iseloomulikud sugurakkude tekkehäired ja teiseste sugutunnuste nagu meestele iseloomuliku karvakasvu, madala hääle ja muu taolise puudumine.

Kuna anaboolsed steroidid intensiivistavad muu hulgas valgu sünteesi ja see suurendab omakorda vöötlihaste massi ning jõudlust, on nad ahvatlevad dopinguained. 

Siiski kaasneb anaboolsete steroidide tarvitamisega hulk tõsiseid kõrvalnähte ja nende tarvitamine peab toimuma arsti järelevalve all.
   
Näiteks vähendavad täiendavalt manustatud anaboolsed steroidid tervel mehel organismi enda suguhormoonide hulka ja pärsivad spermatogeneesi. Elujõulised spermatosoidid võivad kaduda ja välja kujuneb sigimatus. Kõrvaltoimete nimekirja mahuvad veel veepeetus, akne, häälemuutused.

Pikaajaline anaboolsete steroidide kasutamine võib põhjustada liigset kaltsiumi ladestumist luudes ja luude kasvu pidurdumist. Tekkida võivad siseorganite (neerud, süda, maks) kahjustused.

Meestel veel munandite kahanemine, suguvõimetus ja rindade suurenemine, mis võib olla pöördumatu.

Naistel jääb anaboolsete steroidide kasutamise tulemusena ära menstruatsioon, hääl muutub madalamaks, võib tekkida liigne karvakasv või kiilaspäisus.

  • Anaboolsete steroidide toimed ja kõrvaltoimed võivad teie tervist  kahjustada või olla eluohtlikud.
  • Anaboolsed steroidid on retseptiravimid ja neid tuleb kasutada üksnes arsti ettekirjutuse kohaselt haiguste korral.
  • Anaboolseid steroide võib müüa tegevusloaga apteegis. Spordiklubides, poodides ja mujal väljaspool apteeke toimuv äri on illegaalne tegevus ning karistatav.karistusseadustiku kohaselt. Teavitage sellest ravimiametit ja politseid.
  • Interneti teel tellitud ravimite kättetoimetamine postist on ravimiseaduse kohaselt keelatud.
Allikas: ravimiamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles