Kanep muudab valu talutavamaks

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanep
Kanep Foto: SCANPIX

Suurbritannia Oxfordi ülikooli teadlaste uuringust selgus, et kanep muudab valu kergemini talutavamaks, kuid ei vähenda seda.

Teadlased analüüsisid eksperimendis kogutud ajupilte ning leidsid, et kanepis sisalduvad psühhoaktiivsed ained aeglustavad seda ajuosa, mis tegeleb valu emotsionaalse poolega, kirjutab BBC.

Eksperimendi käigus jagati 12-le tervele mehele kas THC-nimelist valu leevendava toimega medikamenti või n-ö näilist ravimit, millel puudub tegelik toime. Igale vabatahtlikule määriti valu esile kutsumiseks nahale teravat tšillisisaldusega kreemi, mis tekitas põletava tunde. Seejärel mõõdeti kõigi osalejate ajutegevust magnetresonantstomograafiga (MRI).

«Kanep mõjutas peamiselt ainult valu emotsionaalset reaktsiooni. Nägime piltidelt küllaltki vähe valu tundmuse vähenemist,» kommenteeris uurimust juhtinud dr Michael Lee. Arst usub, et tulevikus saab tänu uuringule paremini leevendada patsientide kroonilist valu.

Ajakirjas Pain avaldatud uuringus nentisid teadlased, et valu tajumine erines sõltuvalt inimesest väga palju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles