Küllastunud rasvad vähendavad spermatosoidide arvu

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spermatosoidid elektronmikroskoobi all
Spermatosoidid elektronmikroskoobi all Foto: SCANPIX

Küllastunud rasvad, mida leidub näiteks juustus ja lihatoodetes, võivad Taani uuringu järgi lisaks kaalutõusule vähendada ka meestel seemnerakkude arvu spermas.

Taani teadlased, kelle uuring avaldati teadusväljaandes The American Journal of Clinical Nutrition, leidsid, et noortel Taani meestel, kes sõid kõige rohkem küllastunud rasvu, oli 41 protsenti madalam spermatosoidide arv seemnevedelikus kui neil, kes tarbisid rasvu kõige vähem, kirjutab Reuters.

«Me ei saa öelda, et küllastunud rasvadel on väga suur mõju, kuid teised uuringud on näidanud, et nende rasvade tarbimist saab seostada ka muude tervisehädadega, nüüd ka sperma kvaliteediga,» ütles uuringu üks autoritest Tina Jensen.

Tegemist pole mitte esimese uuringuga, mis keskendub elustiili ja söömisharjumuste ning sperma kvaliteedi vahelistele seostele. 2011. aastal leidsid Brasiilia uurijad, et rohke teravilja, nagu kaer, nisu ja oder, söömine parandab spermatosoidide liikuvust ja suurendab nende arvu ühes milliliitris spermas. Sama mõju oli ka puuviljadel.

Jensen ja tema kolleegid analüüsisid uuringu käigus kokku 701 noort 20ndates eluaastates Taani meest aastatel 2008–2010. Meestelt küsiti nende toitumisharjumuste kohta viimase kolme kuu jooksul, seejärel võeti ka spermaproov.

Analüüsides jagasid teadlased uuritavad kahte kategooriasse, sõltuvalt sellest, kui suur oli nende igapäevane küllastunud rasvade tarbimine. Nendel meestel, kes said vähem kui 11,2 protsenti päevasest energiast küllastunud rasvadest, oli sperma kontsentratsioon 50 miljonit seemnerakku milliliitri vedeliku kohta. Suurema küllastunud rasvade tarbijatel oli sama näitaja 45 miljonit.

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) loeb normaalseks kontsentratsiooni 15 miljonit seemnerakku ühe milliliitri vedeliku kohta.

Jenseni hinnangul aitab uuring eelkõige selgitada, miks sperma kvaliteet viimastel aastatel on maailmas langenud. Näiteks aastal 1989 oli keskmise Prantsusmaa mehe sperma kontsentratsioon 74 miljonit milliliitri kohta, aastal 2005 aga 50.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles