Kas näts aitab kaalu langetada?

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nätsud.
Nätsud. Foto: FRANK POLICH/REUTERS

Nätsutootja rahastatud uurimuses näidati, et nende toodetud suhkruvaba närimiskumm võib aidata kaloritarbimist vähendada. Mitmed teadlased on aga uurimistulemuste erapooletuse ja üheseltmõistetavuse suhtes skeptilised.


Teadlaste sõnul ei tohiks nätsunärimist siiski kasutada dieedistrateegiana ning nimetatud uurimuse tulemusi ei tohiks hinnata isoleeritult, vaid koos paralleelsete närimiskummi kasutamise mõjusid hindavate uurimustega, vahendab Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal

Novaator

LiveScience'it.

Kaheosalises uurimuses osales 115 meest ja naist. Uurimuse mõlemas osas pakuti neile võileiba, seejärel hinnati kolme järgneva tunni jooksul nende nälja- ja energiataset. Kõik osalenud närisid uurimuse esimeses osas iga tunni jooksul 15 minutit nätsu, uurimuse teises osas aga mitte.

Pärast nätsu närimist kinnitasid katsealused vähenenud näljatunnet ning väiksemat magusaisu, samuti väitsid nad ennast tundvat energilisemana ning vähem unisena. Kolme tunni pärast pakuti katsealustele erinevaid suupisteid, mille vahel nad vabalt valida võisid. Nätsunärijad tarbisid nätsu mitte närinud katsealustega võrreldes vähem suupisteid.

«Uurimus tõestab närimiskummi rolli lihtsa ja praktilise vahendina magusaisu vähendamiseks,» ütles uurimust juhtinud Louisiana ülikooli teadlane Paula J. Geiselman. Uurimust rahastas närimiskummi tootev ettevõte Wrigley, mille kaubamärkide hulka kuuluvad muu hulgas Orbit, Hubba Bubba, Eclipse ja Airwaves.

Paraku on sellel lool ka teine külg. Suhkruvaba närimiskummi rohke tarbimisega võivad kaasneda erinevad kõrvalmõjud. Lisaks on vaja põhjalikumalt uurida ka kunstlike magusainete mõju inimestele. Näiteks on paljudes närimiskummides magustajana kasutatav sorbitool kõhulahtisti.

Eelmisel aastal ajakirjas British Medical Journal avaldatud uurimuses leiti, et liigne sorbitool võib põhjustada kroonilist kõhulahtisust ning kontrollimatut ja tahtmatut kaalukaotust. Väiksemahuline uurimus põhines kahel patsiendil, kes tarbisid päevas enam kui 18 grammi nätsust ja teistest kunstlikest maiustustest pärit sorbitooli (üks nätsuleht sisaldab umbes 1,25 g sorbitooli). Pärast sorbitoolist loobumist kadus mõlemal patsiendil kõhulahtisus ning nende normaalkaal taastus.

Eelmisel aastal ajakirjas Behavioral Neuroscience avaldatud uurimuse põhjal häirib kunstliku magusaine sahhariini tarbimine keha võimet reguleerida toidutarbimist ning võib seeläbi põhjustada isegi kaalutõusu. Kunstlikud magusained võivad käivitada kehas tõelise toidu ootuse protsessi, mistõttu keha vajadused panevad inimese rohkem sööma.

«Uurimistulemused näitavad, et kalorivaba sahhariiniga magustatud toidu tarbimine viib suurema kaalutõusuni kui sama toit, mis on magustatud kaloririkka suhkruga,» kirjutavad teadlased.

Enamik eksperte kinnitab, et hea tervise juures püsimiseks on kõige parem siiski süüa piiratud koguses mitmekesist toitu, vältida limonaadi, maiustusi ja rämpstoitu ning teha regulaarselt trenni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles