ERR: PERH kavandab EMOs osalist teenuste tasuliseks muutmist

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erakorralise meditsiini osakond Põhja-Eesti Regionaalhaiglas.
Erakorralise meditsiini osakond Põhja-Eesti Regionaalhaiglas. Foto: Priit Simson / Postimees

Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) erakorralise meditsiini osakonda pöörduvatel patsientidel, kes tegelikult vältimatut artsiabi ei vaja, tuleb edaspidi teenuse eest maksta või pöörduda perearsti poole, esialgu kehtib see küll vaid nina-kurgu-kõrva haiguste puhul.

Teenuse tasuliseks muutmise alates veebruarist tingib haiglajuhi sõnul asjaolu, et järjekorrad EMOs on muutunud tundidepikkuseks ja taoline perearstiteenuse osutamine võib ohtu seada reaalselt vältimatut abi vajavad patsiendid, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Riigikontrolli audit, milles vaadeldi nelja Eesti suurima haigla erakorralise meditsiini osakondade tööd, ütleb, et 39 protsenti EMOsse pöördujatest on tegelikult perearsti patsiendid.

Enim põhjendamata pöördumisi oli PERHis, kus pea pooled ehk 43,6 protsenti pöördujatest oleks pidanud abi saama oma perearstilt.

«See tasuline visiit tähendaks seda, et kogu visiidi maksumus, mis on suurusjärgus 35-40 eurot, tuleks patsiendil endal tasuda, aga see on tema enda valik, kas ta soovib seda teenust saada seal arstikabinetis või ta otsustab perearsti kasuks ja siis ta seda täismaksumust maksma ei pea,» rääkis PERHi juhatuse esimees Tõnis Allik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles