Termomeetri ostmine sarnaneb auto valimisega

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuldotsaga digitaalne termomeeter, mille hind on 8.95.
Kuldotsaga digitaalne termomeeter, mille hind on 8.95. Foto: Toomas Huik/Postimees

Erisugustel termomeetritel on kõigil üks ja sama funktsioon, hinnaerinevust põhjustavad aga lisafunktsioonid.

«Tegelikult mõõdavad kõik termomeetrid täpselt, kui neid õigesti kasutatakse,» on Tallinna kesklinnas asuva Apteek1 juhataja Kersti Vahtramäe veendunud. Seetõttu soovitab ta kõigil enne uue termomeetri kasutuselevõttu selle kasutusjuhend läbi lugeda. «Meil on küll olnud juhtumeid, kus inimene tuleb ja paneb digitaalse termomeetri letile, et see ei näita õigesti, aga tegelikult tuleb välja, et ta lihtsalt ei osanud sellega mõõta,» tõdeb proviisor.

Üldlevinud eksiarvamus on, et digitermomeetri puhul piisab sellest, kui oodata ära esimene helisignaal. Tegelikult tuleb proviisori sõnul hoida neidki kaenla alla umbes viis minutit, kui soovitakse täpset tulemust.

Digitaalne lutt-termomeeter annab täpse tulemuse vaid siis, kui on kindlalt lapsel suus ja välisõhuga kokku ei puutu. «Näiteks magavale imikule on see ideaalne, aga kui lapsel peaks nohu olema ja suu on lahti, siis täpset tulemust sellega ei saa,» selgitab Vahtramäe.

Mõni aeg tagasi toodi apteeki tagasi ka klassikalisi termomeetreid, kus tänapäeval on elavhõbeda asemel kasutusel galliumiühendid. «Inimesed kurtsid, et neid ei saa alla lüüa, saatsime neid hulgi maaletoojale tagasi,» meenutab proviisor. Hiljem asja uurides selgus, et kui vanadel termomeetritel oli elavhõbeda jaoks laiem kanal ja neid sai ka tükk aega pärast kraadimist kerge vaevaga alla lüüa, siis uutel on see kanal kitsam – seetõttu tuleb need kohe pärast kraadimist kiirete liigutustega alla lüüa.

Apteekides müügil olevate termomeetrite hinnad algavad ühest eurost ja ulatuvad 60 euroni. Usaldada võib apteekri hinnangul neid kõiki. «Hinnavahe ei mängi rolli, sest need kõik on ju läbinud kvaliteedikontrolli ja vastavad nõutavale standardile,» sõnab proviisor.

Lisad maksavad

Termomeetrite hinnavahed tulenevad tema sõnul nende lisafunktsioonidest. «Kas on taustvalgustus, on ta veekindel, kui suured on numbrid, kas on mälu ja kui suur see on, kas lülitub ise välja või on vaja nuppu vajutada, kas mõõta saab ainult kehatemperatuuri või veel midagi,» loetleb ta moodsate termomeetrite võimalusi. «Nendega on nagu autoostulgi, et maksad lisade eest,» naerab proviisor.

Kui Eestis on kombeks mõõta temperatuuri kaenla alt, siis mujal maailmas mõõdetakse seda kas pärakust või suust. «Suust ja rektaalselt on tulemused lihtsalt usaldusväärsemad,» selgitab apteeker Vahtramäe. Nende apteek müüs aastate eest ka spetsiaalseid väikeseid klaasist termomeetreid, mis olid mõeldud suust kraadimiseks, kuid need ei äratanud inimestes usaldust.

Küll aga on apteegis näiteks müügil kullatud otsaga digitaalne termomeeter, mis sobib inimestele, kel on nikliallergia. Ka on võimalik osta painduva otsaga digitaalne termomeeter, mis sobib pärakust temperatuuri mõõtmiseks ja mis tänu oma pehmele otsale on Vahtramäe kinnitusel väga hea laste kraadimiseks.

Väikelaste kraadimiseks on proviisori sõnul ka väga head otsmikutermomeetrid. «Seda tuleb hoida peast umbes viie sentimeetri kaugusel ja liigutada otsmikust oimupiirkonda ja see mõõdab kolme sekundi jooksul ära soojuskiirguse,» selgitab Vahtramäe. Ta lisab, et sama termomeetrit saab kasutada ka muude temperatuuride, näiteks piimapudeli või vannivee soojuse mõõtmiseks.

Need põhinevad samal tehnoloogial, mis varem müügil olnud nn kõrvatermomeetrid. Küll tuleb otsmikutermomeetrit kasutades pidada siiski meeles, et uuesti kraadimiseks peab 10–15 minutit ootama.

Termomeeter aegub

Väikest testriba meenutav termomeeter mahub ära ka rahakotti ning seda saab korduvalt kasutada, küll on selle peale märgitud termomeetri kasutamisaeg. Sel konkreetsel termomeetril oli see märgitud 05.2013. Proviisori sõnul võib ribatermomeeter osutuda vanemate inimeste jaoks halvasti loetavaks.

Ribatermomeetreid vahendava ettevõtte Paira peaproviisori Pilvi Liivi sõnul on selle peal metalliühend, mis reageerib temperatuuri tõusule. See sobib mõõtmiseks vaid kaenla alt ning seda kasutades tuleb arvestada, et aja jooksul selle tundlikkus muutub. «Tundlikkus väheneb ja mõõtmistulemus on ebatäpne,» selgitas Liiv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles