Suurhaiglad teevad patsientidele massiliselt HIV-teste

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Tallinnas ja Idu-Virumaal asuvad suurhaiglad peavad mullu jõustunud ravijuhise kohaselt tegema HIV-teste kõigile oma patsientidele vanuses 16 kuni 49 eluaastat.

«Harjumaal ja Ida-Virumaal tuleb HIV-test teha kõigile 16–49-aastastele ambulatoorsel ravil (v.a erakorralise meditsiini osakond, kus testitakse vastavalt kliinilistele näidustustele) ja statsionaarsel ravil (sh päevakirurgia) viibivatele patsientidele,» on kirjas HIV-nakkuse testimise ravijuhises.

Sotsiaalministeeriumi tervisepoliitika juhi Ene Augasmäe sõnul on Harju- ja Ida-Virumaale juhises eraldi tähelepanu pööratud, kuna just seal on Eestis HIV levik kõige problemaatilisem.

«Mida varem nakkus diagnoositakse, seda paremini saab ära hoida selle edasist levikut ja seda kiiremini saab patsiendile ravi osutada, mis omakorda tagab talle parema elukvaliteedi,» selgitas ta. «Seega on testimine tähtis nii ennetuse kui ravi seisukohast.»

Hoolimata tegevusjuhise kategoorilisest sõnastusest rõhutas Augasmägi, et see annab soovitused, kuidas kõige tõhusamalt nakatumist avastada, kuid ei kohusta kõigile patsientidele HIV-testi tegema. «Selle otsuse langetab tervishoiutöötaja,» toonitas ta.

Mullu hakkas massiliselt HIV-teste tegema Ida-Viru keskhaigla. Haigla pressiesindaja Anneli Bogensi sõnul tehti 2011. aastaga võrreldes 200 testi enam.

«Kuna testiti ainult haiglasse statsionaarsele ravile tulnud patsiente, kellest suurem osa on väljaspool sihtgrupi vanusevahemikku, siis oli juurdekasv mõneti oodatust tagasihoidlikum,» möönis Bogens. Ta lisas, et testimine annaks oluliselt paremaid tulemusi, kui seda laiendada nii ambulatoorsetele kui ka erakorralise meditsiini patsientidele.

Ida-Tallinna keskhaigla juhi Ralf Allikvee sõnul on raske hinnata, kas sellisest meetmest piisab. Tema hinnangul tuleb kontrollitavate ringi laiendamisel mõelda ka raha ja seaduste peale. Ida-Tallinna keskhaiglas mullu HIV-testide arv ei kasvanud, küll suurenes see kümnendiku võrra Põhja-Eesti regionaalhaiglas.

Põhja-Eesti regionaalhaigla infektsioonikontrolli talituse juhataja Mait Altmetsa sõnul on praegu Tallinnale ja Ida-Virumaale suurema tähelepanu pööramine oluline, kuna enamik uusi nakatunuid avastatakse just seal. Ta lisas, et kuna see juhis avaldati alles eelmisel aastal, on isegi selle täieliku rakendamise korral efekti saabumist oodata järk-järgult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles