Lugeja küsib: miks ma pärast trenni doonoriks ei sobi?

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Verekomponendid verekeskuses.
Verekomponendid verekeskuses. Foto: Sille Annuk / Postimees

«Läksin umbes poolteist tundi pärast trenni Foorumi kaubanduskeskusesse siira sooviga sealses doonorikeskuses verd loovutada, aga mind saadeti tagasi, kuna ma olevat väsinud. Mina ise end väsinuna ei tundnud. Miks ei saa pärast trenni verd anda?» soovib üks lugeja teada.

Vastab Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskuse arst Julia Tamme.

Pärast treeningut ei tohi verd loovutada, kuna inimene kaotab treeninguga naha kaudu palju vedelikku ja seega võib juhtuda, et inimesel hakkab vereloovutuse ajal halb. Meie jaoks on kõige olulisem mitte seada ohtu doonori tervist, seetõttu soovitame sellistel puhkudel inimesel mõnel teisel päeval tagasi tulla. Kuna vereloovutusega annab inimene ära 450 milliliitrit verd, on soovitatav nii vereloovutuspäeval kui ka sellele eelneval ja järgneval päeval vältida tugevamat füüsilist pingutust. Verd tasub loovutama tulla terve, puhanu ja söönuna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles