Teadlased: mõned lapsed võivad autismist välja kasvada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed võivad autismist ka välja kasvada.
Lapsed võivad autismist ka välja kasvada. Foto: Reuters / Scanpix

USA teadlaste sõnul diagnoositakse osal väikestel lastel autism õigesti, kuid vanemaks saades sümptomid kaovad.

Selle uuringu tulemused, kus vaatluse all oli 112 last, panevad kahtluse alla laialt levinud uskumuse, et autism on eluaegne haigus, vahendas BBC.

Eksperdid pööravad siiski tähelepanu, et selle uuringu tulemusi ei saa võtta lõpliku tõena ja võimalikke põhjuseid tuleb edasi analüüsida.

Deborah Fein ja tema meeskond Connecticuti ülikoolis uurisid 34 last, kellel oli varases lapsepõlves diagnoositud autism, aga funktsioneerisid edaspidi sama hästi kui 34 teist last nende klassis.

Testide, vanemate ja õpetajate hinnangute kohaselt ei saanud neid eristada teistest klassikaaslastest. Neil ei olnud probleeme keelega, nägude äratundmise ega suhtlemisega.

Teadlased uurisid ka esialgsete diagnooside täpsust, kuid ei leidnud mingit põhjust arvata, et need ei olnud õiged.

Eluga väga hästi hakkama saamisel võib olla aga teadlaste sõnul erinevaid põhjendusi – ehk nad tõesti kasvavad haigusest välja või lihtsalt õpivad autismist tulenevaid probleeme nii hästi kompenseerima.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles