Solaarium on kaks korda ohtlikum kui keskpäevane Vahemere päike

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Solaarium
Solaarium Foto: SCANPIX

Värske uuringu tegijad hoiatavad, et solaariumist nahavähi saamise risk on võrreldes sama aja veetmisega Vahemere keskpäevase päikese käes rohkem kui kaks korda suurem ning enamik testitud solaariumitest ületas lubatud kiirguslimiidi.

Teadlased katsetasid ultraviolettkiirguse taset rohkem kui 400 solaariumis Inglismaal ja leidsid, et kümnest testitust üheksas oli kiirgus kõrgem kui Euroopa Liidus lubatud, vahendas The Telegraph.

Keskmiselt ületas kiirgus soovitatud kiirgusetaset kaks korda. Maailma terviseorganisatsioon ongi juba solaariumid arvanud koos suitsudega kõige enam vähki tekitavate ainete ja harjumuste hulka.

Ühe kontrollitud solaariumi puhul oli nahavähi risk suisa kuus korda suurem kui päikese käes päevitades.

Uuringu üks autoritest professor Harry Moseley sõnul on tugeva võimsusega päikeselampide leiutamine ja solaariumiäri arengud pannud noored inimesed isegi suuremasse nahavähi riski kui enne arvati.

«Me loodame, et selle uuringu tulemused panevad inimesed enne kaks korda mõtlema, kui solaariumisse lähevad. Ei saa kunagi kindel olla, kui suure kiirguse kätte sa ennast solaariumis sätid,» ütles Moseley.

Solaariumite liidu juht Gary Lipman aga ütles, et selle uuringu tulemused käivad kaks aastat vana aja kohta ja kui kontrollitaks samu näitajaid täna, siis oleksid tulemused täiesti teised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles