Kreeka pähklid võivad aidata ennetada rinnavähki

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka pähkel.
Kreeka pähkel. Foto: SCANPIX

Värske uurimuse kohaselt võib Kreeka pähklite söömine aidata ennetada rinnavähi tekkeriski.


Pähklid sisaldavad omega-3 rasvhappeid, antioksüdante ja fütosteroole - kõik need kasulikud ained võivad aidata kaasa haiguse ennetamisele, kirjutab

BBC

.

Varasemad uurimused on näidanud, et Kreeka pähklite söömine tavalise söögikorra lõpus võib vähendada rasvase toidu kahjustusi arteritele. Arvatakse, et pähklid sisaldavad rohkelt aineid, mis vähendavad arterite jäigastumist ja hoiavad neid elastsena.

Värske uurimuse käigus anti hiirtele kas tavalist või siis Kreeka pähklitega rikastatud toitu. Kreeka pähkleid saanud hiirtel esines vähem kasvajaid ning ka need, mis tekkisid, arenesid aeglasemalt ja olid väiksemad.

Molekulaarne analüüs näitas, et omega-3 rasvhapped mängisid seejuures põhirolli, kuid kasu oli ka teistest Kreeka pähklite koostisainetest.

Paraku ütles Briti toitumisühingu toitumisteadlane Anna Denny, et tõendid Kreeka pähklite südamehaiguste riski vähendava toime kohta on praegu märksa tugevamad kui vähivastase toime kohta.

Ta märkis, et kuigi pähklid on rasva- ja kaloririkkad, domineerivad pähklites head küllastumata rasvhapped. Südamehaiguste vastu võivad aidata ka pähklites sisalduvad kiudained ja bioaktiivsed komponendid, mille hulgas on fötosteroole ja flavonoide.

Et leida seoseid teatud pähklite koostisainete ja konkreetse kasu vahel, mida nad tervisele annavad, tuleb seda Denny sõnul edasi uurida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles