Ülekaaluga võitlemine algab probleemi tunnistamisest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearst Kristi Parts.
Perearst Kristi Parts. Foto: Erakogu

Tarbija24.ee avaldab perearst Kristi Partsi artikli teemal, kuidas tõhusalt ja tervist säilitades kaalust alla võtta.

Levinumatest ülekaaluteemalistest müütidest on olnud viimasel ajal palju juttu. Olen oma artiklites puudutanud esteetilisuse teemasid, iseseisvat võitlemist ülekaaluga, «imetoodete» kasutamist ja nende mõju, kirurgilise ravi problemaatikat, geneetikaga seotud teemasid, arsti abi kaalu langetamise juures ja retseptiravimite osakaalu ja tähtsust probleemiga tegelemisel.

Kõikide nende müütide käsitlemine on oluline ja nad väärivad suurt tähelepanu, sest tihti on inimesed valede arusaamade juures kinni ning lähtuvad stampkäitumisest ja mõtlemisest, et niikuinii ei saa midagi teha. Tänu sellele ei saavutata tulemuust, mis vähendaks oluliselt erinevate haiguste riske ja muudaks elukvaliteedi oluliselt paremaks.

Sundida ei saa

Enda tervise eest peab hoolt kandma pidevalt, jälgima söömist ja tegelema regulaarselt füüsilise koormusega. Iga inimene peab vaatama enda sisse ja aru saama kõige põhilisemast: kõik algab inimesest endast ja tema soovist midagi ette võtta, et elada sellist elu, mida igaüks tahab. Tihti ei tea inimesed esialgu sedagi, kas neil on üldse probleem või ei.

Soov kaalu langetamiseks peab tulema patsiendi enda poolt. Keegi teine ei saa teda sundida mitte millekski, kui ta ise ei ole valmis muutusteks. Ilma eelneva inimesepoolse eeltööta kaalulangust ei saavutata. Inimene peab teadvustama probleemi olemust ja mõtestama lahti oma soovid. Millised on eesmärgid kaalu langetamisel? Mida soovitakse saavutada?

Kui impulss midagi ette võtta on olemas, vajalik eeltöö on tehtud ja enda jaoks sõnastatud eesmärgid ja soovid, tuleb minna oma arsti juurde, kes on esimeseks nõuandjaks ja toeks terve protsessi vältel. Temaga koostöös hakkab toimuma kaalu langetamine, kasutades kõiki vajalikke nüansse soovitud tulemuse saavutamiseks. Kõige tähtsam asi kõhnumise puhul on mitte teha liiga oma tervisele. Kaalust peab alla võtma teadlikult, mõistusega ja targalt.

Pole vaja piinelda

Tegelikult on kõik väga lihtne. Pole vaja piinata ennast mingi spetsiaalse range dieediga. Peab aru saama, et inimene hakkab kaalust alla võtma siis, kui ta hakkab tarbima vähem kaloreid võrreldes kulutatutega. Kaloreid peab kulutama rohkem, kui organism neid saab. See tähendab, süües peab langetama toiduga saadavat energiahulka. Samuti on hea hakata aktiivselt tegelema spordiga. Või tegelda õige toitumise ja sportimisega korraga, aga kindlasti mõõdukalt. Viimane on kõige mõistlikum variant, millele saab arst vajadusel lisada abistava preparaadi.

Kannatlikkus toob tulemuse

Ühtegi muutust ei tohi teha väga kiirelt. Ei tohi ennast piirata järsult kõiges – muidu ei pea kaua vastu. Organism peab harjuma ja õiged toitumisharjumused peavad tekkima järk-järgult ja aegamööda. Alguses harjuge vältima saiakesi, kooke, suhkurt ja magusaid mahlasid.

Edaspidi lülitage vaikselt välja palju rasva sisaldavad toidud. Oluline on, et teie uute toitumis- ja liikumisharjumuste juures oleks teil täiskõhutunne, muidu võite hakata uuesti juurde võtma. Tavalistest toiduainetest võib koostada hea dieedi ja määrata kindlaks kalorite koguhulga, mis garanteerib sobivas tempos mahavõtmise. 1500 – 1800 kcal päevas on sobiv hulk enamikule inimestele ja selle abil saab iga päev kõhu täis süüa ja katta päevase toitainete vajaduse.

Kaalu langetama asudes tahetakse tulemusi saada kiirelt. Mis puudutab protsessi kiirust, siis reeglina on nii, et kui mingi haigus on kestnud ühe kuu, siis paranemine võtab aega umbes sama palju, ehk keskmiselt kuu aega peale ravi alustamist. Sama reegel kehtib üldjoontes ka kaalu kohta. Kui ülekaalu probleem on kestnud kümme aastat, siis tuleb ka samapalju vaeva näha, et seda langetada. Ja mis kõige olulisem, kogu ülejäänud elu tuleb seda säilitada.

Kokkuvõtvalt on lahenduseks uus elustiil, aga meeles tuleb pidada üht: see uus elustiil peab kestma terve ülejäänud elu. Selle saavutamiseks ja kõige paremaks nõuandjaks ja toetajaks on inimese enda arst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles