50 000 naist kutsutakse tasuta emakakaelavähi sõeluuringule

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil emakakaela raske astme düsplaasia.
Pildil emakakaela raske astme düsplaasia. Foto: Sille Annuk / Postimees

Sel aastal saadab Haigekassa kutsed tasuta emakakaelavähi sõeluuringule ligi 50 000 ravikindlustatud Eesti naisele.

Emakakaelavähi sõeluuringule oodatakse käesoleval aastal 1958, 1963, 1968, 1973, 1978 ja 1983. aastal sündinud ravikindlustatud naisi. Nendel aastatel sündinud naisi on ca 60000, ent neist mittekindlustatuid naisi on 9950 ehk 16 protsenti. Seega kutsutakse aasta jooksul uuringutele ca 50 000 naist. Igakuiselt saadab haigekassa välja umbes 5000 kutset.

Aasta alguses saavad kutse vanemad naised, aasta teises pooles nooremad naised ja naised, kellele on eelneval aastal uuring tehtud. Registreerimiseks ei ole vaja kutset ära oodata, see on vaid meeldetuletus ja uuringule registreerimisel kontrollitakse sünniaastat ja ravikindlustuse kehtivust. Uuring on ravikindlustatud naistele tasuta.

Aastal 2012 kutsuti tasuta uuringutele 51 000 naist, kellest tulid kohale 20 000. Aasta varem kutsuti sõeluuringutele 44 000 inimest, kellest osalesid 20 000.

21.–27. jaanuaril 2013 toimub rahvusvaheline emakakaelavähi vastu võitlemise nädal. Eesti Vähiliit, Eesti Haigekassa ja  SA Vähi Sõeluuringud tähistavad emakakaelavähi ennetamise nädalat ka Eestis, et juhtida  naiste aga ka avalikkuse ja meditsiinitöötajate tähelepanu emakakaelavähi ennetamise ning varase avastamise tähtsusele.

Igal aastal saab Eestis ligikaudu 160 naist emakakaelavähi diagnoosi. Haigestumuse kõrgpunkt langeb 40.–50. eluaastatesse, kuid haigus tabab ka üha nooremaid naisi. Emakakaelvähki haigestumuse ja suremuse näitajad on Eestis võrreldes teiste Euroopa riikidega kõrged, oleme esimese seitsme seas. Eestis haigestub emakakaelavähki 3,5 korda rohkem ja selle tagajärjel sureb viis korda rohkem naisi kui Soomes.

Emakakaelavähi eelne seisund võib kesta 10 kuni 15 aastat, kuid on ka kiiresti arenevaid vorme. Emakakaelavähi haigestumust ja suremust on  võimalik vähendada vähieelsete seisundite avastamisega sõeluuringul ja inimese papilloomiviiruse (HPV) vastase vaktsineerimisega.

Õigeaegselt avastatuna on haigus kergesti diagnoositav ja ravitav. Emakakaelavähi peamiseks riskiteguriks peetakse HPV viirust, mis levib sugulisel teel. Emakakaelavähk ja vähieelsed seisundid on algul tunnusteta, seepärast tuleks naistel käia tegemas PAP-testi  2-3 aastase vahega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles