Majanduslangus teeb aidsiennetajad murelikuks

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aidsi vastu võitlemist sümboliseerivad punased lindid.
Aidsi vastu võitlemist sümboliseerivad punased lindid. Foto: SCANPIX.

Tänasel HIV ja aidsi riikliku valitsuskomisjoni koosolekul kiideti heaks eelmise aasta riiklik tegevuskava ning arutati hetkeolukorda Eestis ning tõdeti, et viimane suurem nakatanute tõus langes kokku samuti majanduslangusega.

Spetsialistide sõnul näitab uute HIV-nakatunute arv nii eelmisel aastal kui ka tänavu langustrendi.

Kui veel 2006. aastal registreeriti 668 uut juhtumit, siis 2007. aastal oli registreerituid 633 ja eelmisel aastal 545 uut juhtumit.

Sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul näitab ka selle aasta esimene kvartal langustrendi ja annab lootust, et aasta lõpuks jääb uute nakatunute arv selgelt alla viiesaja.

«Samas peame olema valmis, et HIV-positiivsete uute juhtumite arv võib ka tõusta, kuna eelmine suurem nakatunute tõus oli Eestis sajandivahetusel ning langes kokku just majanduslanguse ja suure tööpuudusega,» lisas minister.

Jätkuvalt on kõige suurem HIV-levimus Narvas ja Ida-Virumaal. Nii on näiteks HIV-positiivseid rasedaid Ida-Virumaal koguni 2 protsenti rasedate arvust, samas kui mujal Eestis vaid 0,5 protsenti.

Viimastel aastatel on muutunud ka põhiline nakatumise viis. Kui 2000-ndate alguses oli Eestis levinuim nakatumise viis narkootikumide süstimisel, siis praegu on pooled uued HIV-i nakatumise juhtumid seotud kaitsmata seksuaalvahekorraga ning eriti on märgata tõusu meeste omavahelisest seksuaalvahekorrast tingitud nakatumistes.

2008. aastal kulutas riik HIV ja aidsiga võitlemiseks pea 200 miljoni krooni.

HIV ja aidsi riikliku valitsuskomisjoni 2008. aasta aruande peab heaks kiitma veel ka valitsus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles